Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningStudentråd ser risk med ny lånemodell

Studentråd ser risk med ny lånemodell

Den 1 juli 2015 blir grundlånet för utlandsstudenter lika högt som för den som pluggar i Sverige. Saco studentråd ser både fördelar och nackdelar med förändringen.

– Vi är överlag positiva till att man försöker förenkla och förtydliga för att förbättra möjligheterna plugga i utlandet, men vi ser samtidigt en risk med ett enhetligt studiemedel som gäller över hela världen. Levnadsomkostnaderna kan bli för höga för en del av dem som vill plugga utomlands, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

I dag är utlandsstudiemedlet anpassat efter respektive lands prisläge. Men enligt regeringen återspeglar inte beloppen de levnadsomkostnader som finns i studieländerna och har i vissa fall varit för generösa. Tidigare i oktober fattade riksdagen därför beslut om ett enhetligt utlandsstudiemedel. Det innebär att grundlånet för studier kommer att bli lika högt, oavsett var du pluggar.

Utöver grundlånet och studiebidraget, för heltidsstuderande är lånet satt till 1 549 kronor i veckan i dag och bidraget till 707 kronor i veckan, ska utlandsstudenter kunna ansöka om ett merkostnadslån på 556 kronor i veckan. Detta belopp ska täcka behovet i de flesta studieländer, anser regeringen. Enligt en granskning som tidningen Riksdag & Departement har gjort kommer de enhetliga studiemedlen dock att innebära att utlandsstudenter i exempelvis USA och Australien får flera tusenlappar mindre i månaden att röra sig med jämfört med i dag.

Klas Elfving, pressekreterare på Centrala studiestödsnämnden, CSN, berättar att studenter med höga undervisningsavgifter, i till exempel USA, i dag använder en del av sitt studielån till att bekosta avgifterna. När förändringen träder i kraft den 1 juli 2015 ska det finnas en möjlighet att ta ett merkostnadslån för undervisningsavgifter på upp till 324 000 kronor. Det måste därför i praktiken inte bli så att utlandsstudenter kommer att ha mindre pengar att röra sig med. En tunnare plånbok kan dock bli verklighet i de mindre avgiftstunga länderna där levnadsomkostnaderna är höga.

Japan hör till de mest populära länderna att plugga i för svenska utlandsstudenter. CSN:s egen uträkning utifrån dagens nivåer visar att den som studerar i Japan kommer att få 1 601 kronor mindre i veckan med det nya systemet. Även med ett merkostnadslån kommer svenska studenter som pluggar i Japan att få 1 045 kronor mindre i veckan. Enligt Klas Elfving är det inte lika utbrett att utlandsstudenter i Japan använder sitt studiemedel till undervisningsavgifter, jämfört med dem som pluggar i till exempel USA.

– Samtidigt har studerande i Japan i dag det högsta grundlånebeloppet i hela världen. Det gör förstås att effekten blir extra tydlig när det nya systemet införs, säger Klas Elfving.

Ania Obminska

Det nya studiemedlet  i våra 10 mest populära studieländer utanför Sverige. Källa: Centrala studiestödsnämnden, CSN. Obs! Studielån för undervisningsavgifter är inte med i uträkningen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.