Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMer forskningspengar till högskolor

Mer forskningspengar till högskolor

Chalmers tekniska högskola och KTH hör till de lärosäten där forskningsintäkterna har ökat mest de senaste fyra åren.

Universitetens och högskolornas intäkter för forskning och utbildning på forskarnivå har ökat med 19 procent, motsvarande 5,7 miljarder kronor i fasta priser, mellan åren 2008–2012. Det visar en kartläggning från Universitetskanslersämbetet.

Chalmers tekniska högskola och KTH hör till de lärosäten där forskningsintäkterna har ökat mest. Forskningsintäkterna till Chalmers tekniska högskola har ökat från 1 650 miljoner kronor år 2008 till 2 312 miljoner kronor 2012, en ökning med 662 miljoner kronor eller 40 procent. På KTH har forskningsintäkterna ökat med 31 procent under samma period, till 2 701 miljoner kronor 2012.

Förra året fick lärosätena nästan 35 miljarder kronor för forskning och utbildning på forskarnivå. Av de nästan 1,5 miljarder kronor som EU betalade ut i forskningsbidrag gick den största delen, 46 procent, till fackinriktade universitet. KTH utmärker sig som det lärosäte som fick den högsta andelen av forskningsfinansieringen från EU, totalt 18 procent.

Intäkterna för uppdragsforskning har minskat med 17 procent sedan 2008, vilket delvis förklaras med slopandet av högskolemomsen. Men eftersom både forskningsresurser och antalet doktorander totalt sett ändå har ökat sedan 2007 drar Universitetskanslerämbetet slutsatsen att det finns en tydlig trend mot större tyngd på forskning.

Läs hela rapporten: ”Forskningsresurser i högskolan”

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.