Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMånga utbildningar brister i kvalitet

Många utbildningar brister i kvalitet

Var fjärde högskoleingenjörsutbildning håller inte måttet, enligt en utvärdering av 364 teknik- och ingenjörsutbildningar.

När totalt 364 teknik- och ingenjörsutbildningar vid 24 universitet och högskolor utvärderas av Universitetskanslersämbetet får 108 omdömet ”bristande kvalitet”. Totalt 50 utbildningar får omdömet ”mycket hög kvalitet”.

– Flera av utbildningarna som har fått ”bristande kvalitet” har fallit på den vetenskapliga aspekten. Det är betydligt fler av utbildningarna som ger en generell examen som brister än de som ger en yrkesexamen. Civilingenjörsutbildningarna står sig väldigt bra. Högskoleingenjörsutbildningarna mindre bra, berättar Joakim Palestro, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Av 94 granskade civilingenjörsutbildningar får var fjärde omdömet ”mycket hög kvalitet”, men sämre blev omdömena för landets högskoleingenjörsutbildningar. Bara sju av 94 utvärderade högskoleingenjörsutbildningar får omdömet ”mycket hög kvalitet” och 25 bedöms vara bristande. Enligt Joakim Palestro hade antagligen färre utbildningar fått omdömet ”bristande kvalitet” om dubbelexamina inte var så vanligt.

– Vid många lärosäten kan du få både en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen om du skriver en uppsats på högskoleingenjörsprogrammet. Men en kandidatexamen har högre krav än en högskoleingenjörsexamen. Det kan vara så att ett lärosäte inte har gjort en bedömning av om ett examensarbete håller måttet för både en högskoleingenjörsexamen och för en kandidatexamen, säger han.

På Sveriges Ingenjörer ser man med oro på resultatet av utvärderingarna.

– Man sätter ungdomarna i klistret, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer har tidigare instämt i den kritik som har riktats mot sättet att utvärdera landets utbildningar, eftersom det har ansetts för ensidigt fokusera på studenternas resultat i form av examensarbeten. Förbundet anser att bristerna är störst i bedömningen av yrkesmässighet och att denna del är minst lika viktigt som en granskning av examensarbetena. Förbundet har nu formulerat två punkter för komplettering av utvärderingarna:

• Lärosätets samverkan med det näringsliv för vilken utbildningen är avsedd måste granskas.
• Lärosätet ska också kunna visa att och på vilket sätt alumner följs upp, och redogöra för hur deras erfarenheter tas tillvara för den ständiga utvecklingen av utbildningarna.

Förbundet vill också att det blir ordning och reda i de olika sorters examina som finns på lärosätena, så att skillnaderna ”respekteras och tydliggörs”. I dag presenteras till exempel generella examina inom teknik som likvärdiga alternativ till ingenjörsutbildningarna, vilket har skapat en oklarhet.

På Högskolan i Halmstad fick 13 utbildningar i ingenjörs- och teknikvetenskap omdömet ”bristande kvalitet”, den högsta siffran bland de granskade utbildningarna. Högskolan tar upp systemet med dubbelexamina för högskoleingenjörer som en problematik, eftersom det ställer andra krav på vetenskaplighet.

– Det största problemet, som vi ser det och något som Universitetskanslersämbetet också påpekar, är att man i samband med en ingenjörsexamen även utfärdar en kandidatexamen när de har helt olika mål, säger Veronica Gaspes, ordförande i högskolans forsknings- och utbildningsnämnd, och berättar att högskolan inte kommer att erbjuda den här typen av dubbla examina för samma utbildning framöver.

– Vi har inte förmått att tolka resultaten så att de går att använda för båda typer av examen, säger hon.

Veronica Gaspes ser den här typen av utvärderingar som viktiga, även om hon tycker att just den här modellen kanske inte passar så bra för att granska utbildningar som resulterar i en yrkesexamen. Ingenjörsstudenter gör även en teknisk konstruktion som en del av examensarbete, vilket inte ingår i bedömningen, noterar hon.

– De som har medverkat i den här bedömningen är våra kolleger och då får vi ändå se utvärderingen som konsensus för vad våra kolleger tycker om utbildningarna, säger Veronica Gaspes.

Nu ska högskolan arbeta hårt för att stärka ingenjörsutbildningarna.

– Ingenjörer från Högskolan i Halmstad och från andra högskolor är eftertraktade. Våra ingenjörsutbildningar i Halmstad har fått bra omdömen, från exempelvis Svenskt Näringsliv. Vi har många studenter som vinner priser. Vi gör gott vad gäller ingenjörsutbildningar, men vi kan bli bättre, avslutar Veronica Gaspes.

Totalt 4 000 examensarbeten har granskats av bedömare och experter. De utbildningar som har fått omdömet ”bristande kvalitet” får nu sina examenstillstånd ifrågasatta och har ett år på sig att åtgärda bristerna. Annars kan lärosätena förlora sina examenstillstånd.

Här kan du själv ta del av resultatet av utvärderingen.

Läs mer: ”Studenter kritiska mot utvärderingen”.

Läs tidigare artikel om kritiken mot de svenska utvärderingarna.

Ania Obminska och Jenny Grensman

5 KOMMENTARER

  1. Nu när det är välskrivna rapporter som premieras, så kommer UKÄ få till stånd att en bunt duktiga rapportskrivare utbildas. Rapportskrivning i all ära, men är det verkligen det man vill att en civilingenjörsutbildning ska gå ut på?

  2. Vidare är lärosäternas kontring på varför det ser ut som det gör intressant… kommer det någon sådan?
    Besvärande! Risken på sikt om problemet inte åtgärdas är att värdet av att ha en högskoleingenjörsexamen undermineras!

  3. Hej Ania och Jenny. Ni har skrivit en mycket bra artikel som på ett tydligt sätt beskriver vilka problem som finns gällande kvaliteten hos ingenjörsutbildningarna. Gillar att ni också talar om vad förbundet har för inställning i frågan. Joachim Pettersson.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?