Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEuropafack kampanjar mot Refit

Europafack kampanjar mot Refit

Det pågår en facklig kampanj inom EU mot Refit, programmet som kan minska arbetsmiljöskyddet och arbetstagarnas inflytande.

En av kampanjaffischerna från Europafacket Etuc. Bild: Etuc.
En av kampanjaffischerna från Europafacket Etuc. Bild: Etuc.

”Mr Barroso! Arbetstagarnas rättigheter är inte lika med byråkrati.” ”Mr Barroso! Dialog med arbetstagarna kring förändringar på arbetsplatsen är ingen lyx utan en nödvändighet.” Formuleringarna finns på två av de affischer Europafacket Etuc har tagit fram som en del av sin kampanj mot Refit. Dessa och andra budskap om arbetstagarnas rätt till en god arbetsmiljö hölls upp vid Europafackets styrelsemöte förra veckan och sprids nu på olika språk.

Tanken med ”Refit – fit for growth” är att förenkla regler för företag genom att minska deras administrativa börda. Men facken i Europa har skarpa åsikter om förslaget eftersom det samtidigt innebär att arbetsmiljöregler kan tas bort och att arbetstagarnas inflytande minskar.

– Vi tycker också att det behövs en avreglering. Men det betyder inte att de regler som skyddar arbetstagare ska vara på en lägre nivå, säger Åsa Ehinger Berling, internationell sekreterare på Saco.

Företrädare för frisörarbetsgivarna och för frisörerna har på europeisk nivå förhandlat fram ett avtal om frisörernas arbetsmiljö. Frågan har dock engagerat bredare än så, eftersom det egentligen bara ska fattas en laglighetskoll innan avtalet kan läggas fram som ett direktförslag. Kommissionen har meddelat att man inte tänker lägga fram förslaget.

– Poängen är att det inte ska spela någon roll vad kommissionen tycker. Frågan blir om det finns någon mening med att förhandla på europeisk nivå och upprätthålla den sociala dialogen när sådant här sker. Det är själva principen, att kommissionen inte lägger fram det här trots att det är framförhandlat och egentligen bara ska godkännas, som Saco har något emot, förklarar Åsa Ehinger Berling.

– Det som är extra cyniskt är att dokumentet Refit kom samma dag som ett dokument som handlade om hur man skulle stärka den sociala dimensionen av samarbetet inom EU och att stärka dialogen, säger Åsa Ehinger Berling.

Var det här ska sluta är oklart.  Europaparlamentet ska också ta ställning och anta ett yttrande om den sociala dimensionen. Där ställs de här frågorna på sin spets, enligt Åsa Ehinger Berling. Den 5 november ska utskottet i fråga rösta.

Saco, TCO och LO har ännu inte fått svar på den gemensamma debattartikel som vi tidigare har berättat om, där organisationerna ställer krav på regeringen att med alla medel stoppa nedmonteringen av fackliga rättigheter inom EU.

Läs tidigare artikel: ”Fackliga rättigheter hotade inom EU”

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.