”Jag ville inte titta på stora lösningar”

POLHEMSPRISET. Den soldrivna vattenrenare som Polhemsprisnominerade Petra Wadström har tagit fram har på bara några år spritts till tjugo länder.

POLHEMSPRISET. Den soldrivna vattenrenare som Polhemsprisnominerade Petra Wadström har tagit fram har på bara några år spritts till tjugo länder.

”Innovationen bidrar till att lösa ett stort globalt problem, bristen på rent vatten. Genom att använda den rikligt förekommande solenergin sparas andra knappa resurser såsom ved och kvinnors hårda arbete”, lyder nomineringen av Petra Wadström till årets Polhemspris.

Det var för 16 år sedan som allting började. Petra Wadström befann sig då i Australien och slogs av en tanke: Borde det inte gå att göra mer av solenergi? Samtidigt fanns vetskapen om att det finns så mycket orent vatten, något hon själv hade sett under en vistelse i Indonesien.

Petra Wadström hade formulerat ett problem som hon ville lösa. Att det fanns sätt att värma vatten med hjälp av solen och en svart yta var redan känt, liksom metoder för att filtrera vatten. Det viktiga var att komma på hur vatten kan renas där det inte finns elektricitet. Det skulle vara ett alternativ till kokning och ett verktyg för framför allt familjer.

Petra Wadstrom

Petra Wadström är nominerad till Polhemspriset. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

– Jag ville att det skulle vara en storlek som går att använda i en familj för att ge den varmt och rent vatten. Jag ville inte titta på stora lösningar, utan på små hushållsnära lösningar nära källan, berättar Petra Wadström.

Petra Wadström undersökte mer eller mindre smutsigt vatten från olika källor och på vilken effekt olika mycket UV-ljus kunde ha för vattenrening. Det blev försök på både över 3 000 meters höjd och på havsnivå, liksom i laboratorium. Slutsatsen var att både värme och UV-ljus, det som kan döda mikroorganismer, behövs för att få rent vatten.

Tillverkningen av den bärbara vattenrenaren kom i gång ordentligt 2011. I dag används den av 80 000 personer i tjugo länder, enligt Petra Wadström.

På mellan två till sex timmar kan Solvatten ge 11 liter rent vatten. Det gör det möjligt att få renare mat, men vattenrenaren kan även bidra till bättre hygien och hälsa. Rent vatten minskar risken för diarrésjukdomar och infektioner, vilket i sin tur kan minska kostnaderna för vård. Rent vatten kan också spara kvinnans tid. Det är nästan det största med Solvatten, tycker Petra Wadström.

– Det kan bidra till att fler lyfter sig ur fattigdom. Vi har sett många intressanta möjligheter till småföretagande. Till exempel hårfrisörskor kan använda sig av det varma vattnet direkt för sina kunder och slipper betala för uppvärmningen, berättar hon.

För företaget Solvatten, som vill nå ut till så många som möjligt, är ekonomin en utmaning. I de fattigaste områdena, där produkten har varit svårast att nå ut, kan familjer få en Solvatten gratis. På andra håll kan den kosta motsvarande 150 kronor. Det finns även en avbetalningsmodell på vissa håll.

– För att vara ute på en marknad och människor ska kunna köpa en produkt krävs en investering. Solvatten kostar ungefär 700 kronor från fabriken. Eftersom det är fattiga personer som ska ha Solvatten är det svårt.

Klortabletter för att rena vatten kostar mindre på kort sikt och är därför populärt i dag. Petra Wadström ser dock sin produkt som den billigaste och mest hållbara lösningen för vattenrening långsiktigt eftersom en Solvatten ska hålla i 7–10 år.

– Vi hoppas att nomineringen till Polhemspriset, annan uppmärksamhet och kunskap om Solvatten ska ge den större genomslagskraft i världen, säger Petra Wadström.

Så funkar Solvatten:

Läs intervjuer med övriga nominerade till årets Polhemspris:

Solgun Drevik: ”Jag är stolt som en tupp”

Jürgen Häfner och Lars Liljestrand: ”Vi trampar vidare i hans spår”

Ania Obminska

2 kommentarer

  • Alexander

    Bra losning. Det finns aven en nagot enklare tillampning av samma princip (fast utan inbyggt filter) som anvands sen 1990 talet, med vanliga PET-flaskor:
    http://www.sodis.ch/about/geschichte/index_EN

    06 november 2013
  • Anna Linusson

    Detta är en genialisk uppfinning i all sin enkelhet. Hoppas verkligen att man hittar finansiärer för att nå ut i bred skala!

    03 oktober 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar