Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtNy lönestrategi efterfrågas

Ny lönestrategi efterfrågas

Sifferlösa avtal sprider sig över arbetslivet. Det finns fördelar men också många frågetecken runt hur de fungerar. Det vittnade flera medlemmar om på årets fullmäktige.

–Jag skulle önska att nästa diskussionsfullmäktige, 2015, fick handla om lön, sade Markus Suurküla, FMV, när han fick sista ordet i en improviserad debatt om vad som händer ute i företag och organisationer.
— Det jag har hört här är att problemen verkar bli mer och mer lika oberoende av bransch och att vi har ett missnöje med löneprocessen. Den internationella konkurrensen har hårdnat och det är betydligt svårare att komma till tals med HR-avdelningarna.
I fokus för diskussionen fanns de allt vanligare sifferlösa löneavtalen och det lönesättande samtalet där en chef med mandat att faktiskt sätta lön i en direkt dialog med medarbetaren ska komma överens med medarbetaren. Innan dess ska den lokala akademikerorganisationen tillsammans med arbetsgivaren ha talat struktur och löneprocess.

Carolina Gomez Lagerlöf, PRV, som har haft de statsanställdas sifferlösa avtal länge menade att det finns fördelar.
— När jag tittar på utfallet kan jag inte säga att jag tror att vi skulle ha fått ett bättre utfall med ett siffersatt avtal. Men det är svårt att tala struktur för den blir liksom oklar och det är förvånansvärt få medarbetare som vägrar att skriva på och tar sin löneförhandling vidare. Det får mig att undra om de inte vågar eller om de tycker att det är meningslöst att gå vidare?
Att ingenjörer som är gymnasielärare har sämre löner än många andra grupper inom förbundet är ett gammalt problem och Monica Tillberg Hesselbom, Tekniska Lärares Lärarförening, berättade att en personalansvarig rakt ut hade uppmanat henne att driva på för att få en siffra i avtalet.
— Politikerna bestämmer löneutrymmet i kommunerna och ser till att de som har en siffra får vad de ska ha enligt sina avtal. Oss struntar de i och eftersom vi inte har någon stupstock heller så blir det dåligt utfall.
Skolan och lärarnas situation är viktig för Sveriges Ingenjörer, underströk Tomas Blidberg, Ericsson.
— Vi minns nog alla någon riktigt inspirerande lärare som fick oss att gå vidare. Och ska vi få den ingenjörsutbildning som håller svenska ingenjörer på topp måste det vara attraktivt att bli lärare, sade han.
Problemen med att ge de kommunalanställda ingenjörerna en god löneutveckling ligger mycket på arbetsgivarsidan, menade Aslam Zainudini, Sveriges Ingenjörer Syd.
— Vi är inte dåligt förberedda, inte alls, men arbetsgivarsidan är mycket bättre förberedd numer. De lönesättande cheferna har ofta inte mandat att sätta lön. Vi måste ha en strategi för hur vi ska agera.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?