Unionen beredd sälja turordningen

Hemliga dokument visar att tjänstemannafacken i privat sektor håller på att förlora sitt viktigaste vapen när neddragningar ska förhandlas. Enligt vad Ingenjören erfar är det Unionen som driver frågan.

Hemliga dokument visar att tjänstemannafacken i privat sektor håller på att förlora sitt viktigaste vapen när neddragningar ska förhandlas.  Enligt vad Ingenjören erfar är det Unionen som driver frågan.

Enligt Arbetet.se, före detta LO-tidningen, kan den svenska arbetsrätten stå inför en av sina största förändringar de senaste 25 åren. De anställdas lagstadgade rätt att via sina organisationer förhandla med arbetsgivaren om vem som ska få gå vid en neddragning är på väg bort, åtminstone för privattjänstemännen.

Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal har pågått länge mellan Svenskt Näringsliv och PTK där bland annat Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna ingår.

Arbetet har kommit över ett åttasidigt, hemligt dokument som är resultatet av förhandlingarna. Där märkts det tydligt att arbetsgivarna har fått igenom flera av sina krav.

Så här står det till exempel i paragraf 3.

”Innan turordning fastställs inför uppsägningar på grund av arbetsbrist får en arbetsgivare, oavsett antalet turordningskretsar, undanta högst X tjänstemän per driftsenhet som enigt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Den eller de tjänstemän som undantas har företrädesrätt till fortsatt anställning”.

Det är ingen hemlighet att arbetsgivarnas högsta önskan är och har varit att få bort turordningen som en del upplever som besvärlig och dyr. Paragraf 22 i Las är den som säger att arbetsgivaren måste ta hänsyn till hur länge en anställd har arbetat i företaget när det blir neddragningar. Lång anställningstid och tillräcklig kompetens för att sköta de jobb som blir kvar väger tyngre än att du har den bästa eller nyaste kompetensen.

Turordningen kan endast frångås om fackliga organisationer och arbetsgivare kommer överens om att en annan ordning ska råda. Till vardags brukar det ske mot att de som får gå får bättre avgångsvillkor än som annars skulle ha varit fallet.

Enligt Arbetet betyder det förslag som nu diskuteras att anställningstiden försvinner som kriterium utom då arbetstagare bedöms ha samma kompetens. Arbetsgivaren definierar själv vem som har bäst kompetens för jobbet. Arbetsgivaren får också bestämma hur turordningskretsarna ska se ut och det blir möjligt att ha turordningskretsar utifrån arbetsuppgifter exempelvis alla som sysslar med marknadsföring eller utveckling.

Arbetet uppger att förslaget saknar krav på överenskommelse med det lokala facket. Kommer man inte överens så bestämmer arbetsgivaren. Förslaget kompletteras med att alla företag, inte bara de som har under tio anställda, ska få göra undantag för nyckelpersoner som man vill behålla.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius säger att Saco-P, det vill säga Saco-förbunden inom PTK, hela tiden har ställt sig negativa till att förändra i turordningsparagrafen.

– Och vi har inte ändrat åsikt i den frågan.

Vad händer då?

– Enligt PTK:s stadgar kan vi inte lämna förhandlingarna utan Unionen kommer att kunna driva igenom sitt förslag, säger Camilla Frankelius.

Det förslag som arbetet.se skriver om är arbetsgivarens men Unionen skulle i kraft av av sin storlek kunna få igenom det förslag organisationen tycker är bäst om det kommer till en omröstning i PTK.

Enligt PTK:s stadgar räcker det om man får med sig en av de andra konstellationerna i PTK för att driva igenom förslaget.

Niklas Hjert, förhandlingschef både för Unionen och för PTK vill inte kommentera vad man förhandlar om. Han vill inte heller bekräfta eller avfärda att förslaget ser ut så som arbetet.se skriver.  Han kommenterar inte heller huruvida han skulle vara beredd att driva igenom ett förslag som Sveriges Ingenjörer är negativa till.

– Jag vill inte spekulera, säger han. Vi förhandlar.

Senare på måndagen bemötte Niklas Hjert vad han kallade ”den felaktiga bild som figurerat i media” på Unionens hemsida.

Jenny Grensman, Sture Henckel, Ania Obminska, Karin Virgin

Läs Arbetets artikel här.

Forskare: Las är inte något problem

”Förslaget är en katastrof”

 

 

 

5 kommentarer

  • Vad är priset för turordningsreglerna? | Görans tankar och bagateller

    […] Unionen, Arbetet, Arbetet, SvD, di.se, Arbetet, Arbetet, Tidningen Vision, Publikt, Arbetet, ingenjören, Arbetet, […]

    02 december 2013
  • Ulla

    Facken har redan ytterst lite att säga till om. Det är företaget som bestämmer vilken kompetens den som får en tjänst officielt ska ha. Det behövs inte någon mer försämring på den fronten.
    Syftet måste ju i slutändan ändå vara företagets överlevnad och inte alla ömma tår.
    Genom olika tjänstetillsättningar ser vi att det är kompisanda som gäller och inte kompetens. Samma sak sker vid neddragningar.
    Det som gäller idag: ”Sätt igång och fjäska så är era jobb säkra.”

    28 november 2013
  • Torbjörn

    Att förslaget är en katastof är väl uppenbart. Däremot måste jag säga att det är mycket oklart om vem som driver det här och varförr. Skulle Unionen driva detta? I så fall varför? Att AG driver detta kan jag förstå men att de skulle få igenom detta mot ett enat fack låter obegripligt. Då får vi sluta vara lojala och strejka. Arbetsmiljön är redan på katastrofnivå på många ställen p.g.a. det brutala maktspråk vissa storföretag nyttjar mot sina anställda.

    28 november 2013
  • björn

    Framtiden är redan här.
    Jag blev uppsagd på väldigt konstiga grunder där varken kompetens eller antal år räknades utan min socialakompetens. Den som hade problem med min kompetens var min chef. Detta vågar jag sticka ut hakan på eftersom flera av våra interna kundundersökningar sa något annat. Tyvärr är det väl så stora företag fungerar idag, så jag kommer stanna kvar i mindre företag hädanefter 🙂 Facket fick jag ingen hjälp från heller, kunde lika gärna pratat med en vägg.

    28 november 2013
  • Förtroendevald

    Detta är tveklöst (stor)företagens våta dröm, att utan facklig inblandning få välja och vraka bland sina medarbetare efter självdefinierade kompetenskrav.
    Den som deltagit i utordningsförhandling på ett större företag vet att det enbart är förhandlingen med facket som ger en någorlunda balanserad turordningslista, vi ser redan idag hur stora företag inkompetensförklarar medarbetare men inte gillar.

    Redan idag räcker det invända mot förhastade eller felaktiga beslut för att bli stämplad som obekväm och i förlängningen bli föreslagen för uppsägning.

    I förlängningen kommer vi att få ett klimat där ingen törs fråga varför eller aldrig tar en diskussion och där alla när som helst kan bli uppsagd baserat på godtycke men maskerat till en påstådd kompetensbrist.

    Varje gång vi hör arbetsgivarrepresentar tala om att man man vill ta större lokalt ansvar och slippa dialogen med fackliga organisationer vet vi numera att det bara är tomt prat.

    Det visar sig snart att de inte alls har för avsikt att agera ansvarsfullt, etiskt eller mänskligt utan enbart utifrån sin egen föreställning av vad som gynnar dom på ett eller annat sätt.

    Skulle förslaget bli verklighet så leder det till att även företagen kommer att förlora stort på saken, de har bara inte fattat det ännu.

    25 november 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.