Om du vill göra lönekarriär ska du satsa på ett yrke med stor lönespridning. Till exempel ingenjör.
Om du vill göra lönekarriär ska du satsa på ett yrke med stor lönespridning. Till exempel ingenjör.
Lön är viktig för oss. Det är lönen som ger oss möjlighet att försörja oss och den kan blir en sporre för att vi ska anstränga oss mer om vi ser att arbetsgivaren belönar det. För företagen är personalkostnaderna, där lönen är en del, den största utgiften och också ett bra verktyg för att uppmuntra duktiga anställda. Utbildningar som leder till jobb där du kan förvänta dig en bra löneutveckling har större chanser att locka till sig motiverade studenter.
Sverige har jämförelsevis fortfarande den minsta lönespridningen i Europa även om allt fler i Sverige förhandlar sin egen lön inom ramen för de centrala kollektivavtalen.
I den politiska debatten finns det olika åsikter om lönespridnigen i samhället. De som är emot lönespridning menar att ökad lönespridning också leder till ökade klyftor i samhället. De högavlönade drar ifrån de lågavlönade och det kan skapa sociala spänningar.
Att det finns en hel del att säga om lönespridning blev uppenbart när Saco för några veckor sedan gav ut en hel liten bok i ämnet. Lönespridning kan man tala om på bredden och på tvären. Lönespridningen i samhället? Inom EU? Bland ingenjörer eller på min arbetsplats?
På LO-sidan har man av tradition arbetat för att höja dem som har lägst lön på arbetsmarknaden utifrån principen att lägastalönerna behöver upp så att man ska kunna försörja sig på dem. Man har också i många fall individgarantier i sina kollektivavtal. Det betyder att alla är garanterade en viss höjning, oavsett arbetsinsats. Båda sakerna motverkar lönespridning.
Inom Saco är det tvärtom. Där är linjen att varje medarbetare arbetar för att utveckla sina förmågor och ska bli bedömd för sin egen insats på jobbet. Den som inte gör ett bra jobb ska ha en sämre löneutveckling än den som verkligen anstränger sig. Lönespridning är bra, menar Saco där Sveriges i Ingenjörer ingår.
– Rätt hanterad leder lönespridning till en rättvisare lönebildning, säger Sverige Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborg. Att den som presterar mer får bättre betalt gynnar också produktiviteten och förbättrar företagets konkurrenskraft.
Att lönebildningen allt mer flyttat ut i företagen de senaste tio åren verkar inte ha påverkat lönespridningen, trots att det borde det. För alla utbildningsgrupper ¬ökade lönespridningen mellan 1996 och 2001. Sedan dess har spridningen minskat inom grupperna med treårig högskoleutbildning och forskar¬utbildning.
Thomas Ljunglöf statistiker och utredare på Saco har jämfört lönsamheten i olika högskoleutbildningar med utfallet för den som bara har gymnasieutbildning. Hans studie visar att det finns ett tydligt samband mellan lönespridningen och avkastningen för olika utbildningsgrupper. Stor lönespridning bland individer med samma utbildning är lika med högre lönsamhet jämfört med gymnasieutbildade. I topp för både lönespridning och livslön finns läkare, jurister, ekonomer, civilingenjörer. Lägg märke till att det inte betyder att alla jurister eller civilingenjörer tjänar massor med pengar. Även om det finns goda möjligheter att göra karriär är det inte alla som gör det och många når inte upp till medellönen för sin åldergrupp.
En tredjedel av de högskoleutbildningar som Saco har räknat på utfallet av ligger dock under genomsnittet (gymnasieutbildade). Med dagens löneutveckling är det en förlust att utbilda sig till exempelvis sjukgymnast, socionom, biolog eller gymnasielärare. Den investering du lägger in i din utbildning betalas inte tillbaka. Inom ditt yrke finns små möjligheter till karriär. Du kommer förmodligen inte att tjäna sämre än dina kollegor men det är svårt att bli befordrad. En majoritet av de utbildningar som ligger under snittet för vad en gymnasieutbildad kan vänta sig är leder till arbeten inom offentlig sektor och möjligheterna är små att hitta en annan arbetsgivare och att genom jobbyte höja sin inkomst.
Löneutvecklingen, både för individerna och för ingenjörerna som grupp är ett hett debatterat ämne inom Sveriges Ingenjörer. Förbundsordförande Ulf Bengtsson har inlett varje fullmäktigemöte sedan han valdes med visa ett diagram över reallöneutvecklingen för medlemmar i privat sektor. Trots att ingenjörer i jämförelse med många andra grupper i samhället har en stor lönespridning och bra betalt är han inte nöjd vare sig med löneutvecklingen eller med lönespridningen.
– Sacos analys visar att lönspridningen minskar. För oss betyder detta att de nyutexaminerade ingenjörerna i dag inte får i närheten av den löneutveckling man hade förr, ens om man räknar bort inflationen, säger Ulf Bengtsson. Därigenom når de heller inte samma slutlöner som de äldre gör i dag, och kollektivt har vi alla tryckts ner till en lägre nivå.
– Vi behöver löneskillnader i Sverige för att motivera alla att anstränga sig lite extra, och göra sitt bästa. Får man inte lön för mödan är det en uppenbar risk att studiebegåvade barn väljer en enklare utbildning än civilingenjörens, och tar en annan typ av jobb som i princip ger lika mycket betalt för en betydligt mindre personlig insats. Det förlorar alla i Sverige på.
Jenny Grensman
Sacos bok om Lönespridning
1 kommentar
Finns det någon analys av varför lönespridningen minskat?