”Rör inte vår turordning!”

Rör inte turordningskretsindelningen och ett bestämt nej till att meningsskiljaktigheter ska avgöras i skiljenämnd. Det var resultatet av diskussionerna inom Saco-P igår erfar Ingenjören.

Rör inte turordningskretsindelningen och ett bestämt nej till att meningsskiljaktigheter ska avgöras i skiljenämnd. Det var resultatet av diskussionerna inom Saco-P igår erfar Ingenjören.

I dag, torsdag, har PTK styrelsemöte och det är ingen vågad gissning att omställningsförhandlingarna kommer att stå i fokus. Vad diskussionerna kommer att utmynna i är omöjligt att sia om men klart är att Saco-P:s förhandlare Camilla Frankelius och Hans Sköld efter årdagens möte har fått sitt mandat beskuret. Att arbetsgivaren själv skulle få definiera turordningskretsarna enligt det förslag som förra veckan läckte ut till Arbetet är oacceptabelt och samma sak gäller enligt vad Ingenjören erfar den skiljenämnd som enligt Svenskt Näringslivs förslag skulle avgöra eventuella meningsskiljaktigheter vid neddragningar.
Enligt tidigare uppgifter vill förbunden på arbetsgivarsidan ha igenom förslaget, där arbetsgivaren ensam får bestämma över turordningskretsar, vem som har bäst kompetens och skiljenämndsförfarandet i sin helhet.

Trots det stora missnöjet beslutade Saco-P i går kväll att tills vidare stanna kvar i förhandlingarna.

Jenny Grensman

 

1 kommentar

  • Peter Tönnäng

    I de 10-tal neddragningar jag varit med om som facklig förtroendeman så har arbetsgivarsidan oftast obefintligt på fötterna när det gäller att beskriva kompetensskillnader mellan medarbetare.
    Chefernas personliga favoriter har av någon anledning alltid bäst kompetens.
    Dessutom bruka avtalsturlistor som är överenskomna lokalt inte på nåogt sätt utarma kompetensen så som det kan göra i t.ex. Tyskland där sociala faktorer som familjesituation är överordnat kompetenskravet.
    Men på mindre arbetsplatser eller nyare branscher är det mer eller mindre kutym att arbbetsgivaren struntar i att försöka få en avtalsturlista utan köper ut de medarbetare man vill bli av med för minsta möjliga summa. Oftast betydligt under uppsägningstid enligt avtal + en månad per anställningsår som tidigare varit en riktlinje för arbetstagarens utgångsbud.

    12 december 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar