Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsen"Rör inte vår turordning!"

”Rör inte vår turordning!”

Rör inte turordningskretsindelningen och ett bestämt nej till att meningsskiljaktigheter ska avgöras i skiljenämnd. Det var resultatet av diskussionerna inom Saco-P igår erfar Ingenjören.

I dag, torsdag, har PTK styrelsemöte och det är ingen vågad gissning att omställningsförhandlingarna kommer att stå i fokus. Vad diskussionerna kommer att utmynna i är omöjligt att sia om men klart är att Saco-P:s förhandlare Camilla Frankelius och Hans Sköld efter årdagens möte har fått sitt mandat beskuret. Att arbetsgivaren själv skulle få definiera turordningskretsarna enligt det förslag som förra veckan läckte ut till Arbetet är oacceptabelt och samma sak gäller enligt vad Ingenjören erfar den skiljenämnd som enligt Svenskt Näringslivs förslag skulle avgöra eventuella meningsskiljaktigheter vid neddragningar.
Enligt tidigare uppgifter vill förbunden på arbetsgivarsidan ha igenom förslaget, där arbetsgivaren ensam får bestämma över turordningskretsar, vem som har bäst kompetens och skiljenämndsförfarandet i sin helhet.

Trots det stora missnöjet beslutade Saco-P i går kväll att tills vidare stanna kvar i förhandlingarna.

Jenny Grensman

 

1 KOMMENTAR

  1. I de 10-tal neddragningar jag varit med om som facklig förtroendeman så har arbetsgivarsidan oftast obefintligt på fötterna när det gäller att beskriva kompetensskillnader mellan medarbetare.
    Chefernas personliga favoriter har av någon anledning alltid bäst kompetens.
    Dessutom bruka avtalsturlistor som är överenskomna lokalt inte på nåogt sätt utarma kompetensen så som det kan göra i t.ex. Tyskland där sociala faktorer som familjesituation är överordnat kompetenskravet.
    Men på mindre arbetsplatser eller nyare branscher är det mer eller mindre kutym att arbbetsgivaren struntar i att försöka få en avtalsturlista utan köper ut de medarbetare man vill bli av med för minsta möjliga summa. Oftast betydligt under uppsägningstid enligt avtal + en månad per anställningsår som tidigare varit en riktlinje för arbetstagarens utgångsbud.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.