Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHan uppmuntrar oss att misslyckas

Han uppmuntrar oss att misslyckas

Innovation och kreativitet, men också misslyckanden är en viktig beståndsdel i entreprenörskap, enligt KTH-lektorn Terrence Brown.

Abraham Lincoln gjorde det. Thomas Edison också, över tusen gånger sägs det. Ett modernare exempel är finska Rovio, spelföretaget som ligger bakom den enorma succén Angry Birds, som sålt i över 12 miljoner exemplar. Vad är det som de har gemensamt? En rad misslyckanden, innan de nådde framgång.

Enligt Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH, är det precis det här som är nyckeln. Att vägen till målet inte är rak, vare sig det handlar om att ta sig över vägen eller bli astronaut, behöver inte vara något dåligt. Tvärtom kan misslyckanden vara värdefulla och ett sätt att komma närmare våra mål, bara vi drar lärdom av dem.

Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH
Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH

– Nederlag är en del av processen, liksom innovation och kreativitet. Som nystartat företag är misslyckanden rätt naturligt. Människor som till slut når framgång är de som kan borsta av sig misslyckanden, säger Terrence Brown.

Men det är inte alla som ser det så. Misslyckanden kan stämpla både individer och företag. Enligt Terrence Brown beror det på att de flesta människor inte ägnar sig åt att göra något nytt. Vi är inte vana vid att se svenska företag göra stora misstag, men inte heller se dem ha enorma framgångar, säger han.

– USA är andra chansens hemland. I Sverige har vi jante och dessa djupt rotade kulturella saker som förmedlar en bild av att normen är att man ska vara medelmåttig, en del av teamet. Men att vara entreprenör handlar inte om normer, utan om extremer.

Något har dock förändrats. När Terrence Brown först kom till Sverige 1996 hände en hel del inom bland annat IT, men de svenska förgrundsfigurerna betraktades som extrema. Han tar Ingvar Kamprad och Jan Stenbeck som två exempel. De var ovanliga typer som studenter hade svårt att identifiera sig med för att de stack ut så mycket.

– Tittar du på entreprenörskap i dag kan man referera till folk i ens närhet, ”Sven startade företag, Sanna med”. Då kan jag göra samma sak.

Vill du lyckas på riktigt måste du vara beredd på nederlag, är en slutsats som Terrence Brown drar. Du behöver tänja på dina egna gränser och röra dig utanför din egen trygghetszon, men också se till att använda ditt eget omdöme för att inte envist sträva mot ett mål som du kanske borde släppa.

– Du behöver öka antalet gånger som du misslyckas. Misslyckas du inte lyckas du inte heller på riktigt. Om du misslyckas behöver du reflektera över varför och ta det med dig. Misslyckas snabbt och ofta. Om jag misslyckas snabbare lär jag mig saker snabbare.

Ingenjörer kan ta hjälp av sin förmåga och praktiska kunskap för att analysera misslyckanden när de sker, men det finns en risk för överanalyser, vilket kan motverka framgång. Därför ser Terrence Brown ett värde i att bilda team med personer som har andra, kompletterande förmågor.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.