Ericsson sa nej till nya lönesamtal

De lokala löneförhandlingarna för akademikerna på Ericsson avslutades i oenighet. Den 18 december ägde en central förhandling ägt rum och ingenjörerna hade förväntat sig ett bättre resultat.

De lokala löneförhandlingarna för akademikerna på Ericsson avslutades i oenighet. Den 18 december ägde en central förhandling ägt rum och ingenjörerna hade förväntat sig ett bättre resultat.

Ingenjören har under hösten rapporterat om det kärva läget i löneförhandlingarna på Ericsson. Många akademiker fick inte någon löneökning alls eller inte mer än några hundralappar.

I slutet av november avslutades de lokala förhandlingarna i oenighet och Sveriges Ingenjörer begärde en central förhandling. Förbundet anser att klassificeringssystemet på företaget har skapat en inlåsningseffekt som hindrar en stor del av ingenjörerna på företaget att få en normal löneutveckling. Det här menar man bryter mot avtalets intentioner.

Sveriges Ingenjörer hade två yrkanden vid förhandlingen. Dels begärde man ett nytt lönesamtal för en grupp medlemmar. Det handlar om de ingenjörer som under sitt utvecklingssamtal fått positiv feedback, besked att de uppfyllt de uppsatta målen och presterar bra, men ändå inte fick någon, eller en ytterst liten, löneökning.

Dessutom begärde förbundet att de lokala parterna tillsammans omgående utvärderar löneprocessen för att se vad som inte har fungerat för att kunna få en process som fungerar bättre nästa år.

Det första yrkandet om ett nytt lönesamtal lyckades förbundet inte få igenom.

– Det är vi givetvis besvikna över. En enkätundersökning med medlemmarna på Ericsson visar att 70 procent fortfarande inte vet på vilka grunder som deras lön har satts. Det är allvarligt, säger Pia Bäckström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, som deltog i den centrala förhandlingen.

Däremot har parterna enats om att omgående starta förberedelserna inför nästa års lönerevision. Löneprocessen på Ericsson ska utvärderas för att kunna rätta till misstagen.

Sveriges Ingenjörer är på flera punkter kritiska mot hur processen har fungerat. Bland annat måste informationen till de lönesättande cheferna förbättras och de måste få ett tydligt mandat att förhandla löner.

– Vi tycker inte att lönesamtalen fungerar när de lönesättande cheferna är bakbundna och inte har ett rimligt utrymme att fördela. Då blir resultatet som i år, att medarbetare som har gjort mycket bra prestationer inte får någon löneökning alls. Det vill vi inte se nästa år, säger Pia Bäckström.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar