Sammanhang viktigt för karriären

Varför är det svårt för en ingenjörsutbildad taxichaufför att få jobb inom sin kompetens, trots ett ständigt nätverkande? Forskaren Caroline Tovatt har tittat närmare på vilken roll socialt kapital spelar i karriären.

Varför är det svårt för en ingenjörsutbildad taxichaufför att få jobb inom sin kompetens, trots ett ständigt nätverkande? Forskaren Caroline Tovatt har tittat närmare på vilken roll socialt kapital spelar i karriären.

Hon är tveksam till att det ska finnas ett fokus på personligt varumärke och strategiskt nätverkande. Men samtidigt skapar du mer jobbmöjligheter genom att vara ute i olika sammanhang än om du bara skulle hemma och skriva ansökningar. Det är en paradox, tycker Caroline Tovatt, antropolog och författare till avhandlingen ”Erkännandets Janusansikte – Det sociala kapitalets betydelse i arbetslivskarriärer”, det vill säga vilken roll de sociala resurser man har i form av släkt, vänner och bekantskaper spelar.

Caroline Tovatt. Foto: Martin Csatlos

Caroline Tovatt. Foto: Martin Csatlos

– När man är ung är de nära relationerna viktiga, så som mamma, pappa och vänner. När man har en universitetsutbildning och jobbar mer professionellt och har en karriär är det bekantskaper och tidigare kolleger som är betydligt mycket viktigare för karriären, säger Caroline Tovatt.

Ett ett stort nätverk innebär inte automatiskt en raksträcka för karriären, inte heller en bra utbildning.

– Du måste nog ha koll på i vilka sammanhang du ska vara, vilka som finns där, vilken kultur som råder. Kunskap som ofta förutsätter att man har någon kontakt som berättar vad som gäller just i den bransch eller specifika arbetsplats du vill till, säger hon.

Caroline Tovatt har intervjuat tre grupper: unga människor som tar sig från grundskolan och gymnasiet till arbetslivet, en grupp akademiker som inte jobbar med det de är utbildade till utan som taxichaufförer och en grupp akademiker, journalister, som jobbar i nivå med sin kvalifikation eller över den. Hon frågade sig varför taxichaufförer kan träffa tusentals kunder per år och nätverka hela tiden utan att få jobb genom spontanta möten, medan journalister kan gå till en viss bar där andra inom samma fält träffas och har bättre förutsättningar att ordna ett? En viktig skillnad är att det är svårare att få en tydlig bild av vilken kompetens en taxichaufför som är utbildad civilingenjör har under en körning.

– Sammanhanget är ”fel”, referenser till arbetsplatser och centrala aktörer kanske saknas och den som lyssnar får inte tillräckligt med information för att kunna avkoda vilka kunskaper och kompetenser den högutbildade taxichauffören har, säger Caroline Tovatt.

Du kan utbilda dig och vara duktig på ditt jobb, men själva erkännandet ligger i någon annans händer och det går inte att strategiskt nätverka bort, enligt Caroline Tovatt.

– De här processerna genomsyrar ens liv. Man kan inte alltid gå på helspänn och tänka på sitt rykte. Man kan inte heller välja vänner och bekantskaper för att det är strategiskt inför en framtida arbetsmarknad. Det är något folk är väldigt känsliga för och det krävs också en viss jämlikhet för att relationer ska utvecklas.

Ania Obminska

Läs abstract till avhandlingen: ”Erkännandets Janusansikte: Det sociala kapitalets betydelse i arbetslivskarriärer”

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar