Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÅterbetalningsskydd sänker pensionen

Återbetalningsskydd sänker pensionen

Har barnen flyttat hemifrån kan det vara dags att fundera på att ta bort återbetalningsskyddet i tjänstepensionen. En ingenjör kan få ut en halv miljon kronor mer i pension genom att välja bort skyddet.

Ett återbetalningsskydd innebär att den intjänade tjänstepensionen betalas ut till familjen när man dör. Skyddet kan betyda mycket när barnen är små, men många glömmer att ändra villkoren när familjesituationen ändras.

– Senast när man närmar sig pensionsåldern, och gärna tidigare, bör man fundera på om återbetalningssyddet fortfarande behövs. Är det inte längre nödvändigt kan man höja sin pension en hel del genom att välja bort det, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Han har gjort beräkningar som visar hur mycket pensionen höjs, beroende på slutlön, om återbetalningsskyddet väljs bort. En privatanställd ingenjör med en slutlön på 56 400 kronor i månaden får 36 000 kronor i månaden i samlad pension om man har återbetalningsskyddet.

Väljer man att inte ha återbetalningsskydd i tjänstepensionen får ingenjören istället 38 200 kronor i månaden, det vill säga 2 200 kronor mer. Under ett år handlar det om 26 400 kronor extra. För den ingenjör som går i pension vid 65 års ålder, och lever tills han eller hon blir 85 år, blir det över en halv miljon kronor.

– Många tror att det är försent att välja bort återbetalningssyddet när det bara är något år kvar till pensionen, men det är det inte. Det är självklart ännu mer gynnsamt att ändra villkoren tidigare i livet, men den som tar bort återbetalningsskyddet strax innan pensionsåldern höjer sin pension med cirka 3–5 procent jämfört med att behålla det, säger Tomas Carlsson.

Många vet inte om man har ett återbetalningssydd eller inte. Man minns helt enkelt inte eftersom valet gjordes för så många år sedan.

Kvinnor väljer i större utsträckning än män återbetalningsskydd på sin tjänstepension och de har ännu mer att vinna på att välja bort det. Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än männen och lever dessutom längre.

– De flesta väljer återbetalningsskydd oavsett om man har en familjesituation som gör skyddet värdefullt eller inte. Återbetalningsskyddet innebär ingen direkt kostnad och därför gör man i allmänhet det valet med ryggmärgen. Problemet är att kostnaden är dold i form av en lägre pension, säger Tomas Carlsson.

Privatanställda tjänstemän kan ändra villkoren i sin tjänstepension genom att logga in på Collectums internetkontor med hjälp av e-legitimation eller skriva ut en blankett som skickas in till Collectum.  Vill man ha kvar det försäkringsbolag som man tidigare har valt, hoppar man bara över bolagsvalet.

Karin Virgin

 

 

 

7 KOMMENTARER

    • Collectum har gjort beräkningarna på ITP1.

      Nedan beskrivs de antaganden som ligger till grund för Collectums beräkningar:
      Ingångsålder: 27 år
      Pensionsålder: 68 år 7 månader (Den ålder då dagens 27 åringar, enligt Pensionsmyndigheten, tidigast kan gå i pension för att uppnå samma pensionsnivåer i det allmänna pensionssystemet som dagens pensionärer gör vid 65 år.)
      Utbetalningstid: Livslång
      Löneutveckling (efter inflation): 1,70 procent
      Förväntad avkastning (brutto) fram till pension (tjänstepension och PPM): 4 procent
      Förväntad avkastning (brutto) under pension (tjänstepension): 3 procent
      Utveckling pensionsrätter (AP): 1,70 procent
      Följsamhetsindex (AP): 1,65 procent
      Eget sparande ingår inte i prognosen.
      Ingångslönerna är hämtade från Saco Lönesök, Saco:s databas med statistik över medlemsgruppernas löner.

      /Karin Virgin, redaktionen

  1. Lite vilseledande artikel kan jag tycka.

    Om man inte har efterlevande som man önskar ska få pengarna så väljer man att vara med att dela på andras vid frånfället outbetalda pengar. Klart att man får mer i pension så länge man lever om man gör det valet. Ingen skillnad på det när man närmar sig pensionen utan samma sak hela tiden.

    • Collectum betonar att det finns en möjlighet att ändra sitt val, det vill säga att välja bort återbetalningsskyddet. Även om man gör det sent i yrkeslivet, strax före pensionen, får man ut en betydligt högre pension än om man behåller återbetalningsskyddet. Men självklart är det inte en möjlighet som passar alla. Det beror på familjens ekonomiska situation.

  2. Jo, men dör man före 85 år (ur ert exempel) så får de kvarlevande inte heller ut pengarna, så det är ett spel man väljer att deltaga i, eller inte.

  3. Min försäkringsmäklare säger så här om återbetalningsskydd:

    ”Du betalar inget för att upprätta ett återbetalningsskydd, Du avstår dock eventuella arvsvinster som kan uppstå i försäkringskollektivet länsförsäkringar”

    Är detta korrekt/hela sanningen ?
    //Anders

    • Det är korrekt att man inte betalar för att upprätta ett återbetalningsskydd. Collectum skriver följande ”Skälet till att tjänstepensionen blir högre med ett slopat återbetalningsskydd är att pensionsspararen då tar del av arvsvinsterna från dem som avlider och inte har haft återbetalningsskydd.”
      Karin Virgin/redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?