Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivChefer vill vidare i karriären

Chefer vill vidare i karriären

En majoritet av ingenjörscheferna är nöjda med sin arbetssituation, men drygt var tionde tycker inte att deras fulla kapacitet nyttjas, enligt en undersökning som Sveriges Ingenjörer har gjort.

Enligt Sveriges Ingenjörers chefsbarometer är tre av fyra chefer nöjda med sin arbetssituation och åtta av tio hade tackat ja till rollen som chef om de hade vetat vad den skulle innebära redan på förhand.

– Det som gläder mig med resultaten i undersökningen, och som var lite förvånande, var att många chefer vill gå vidare i karriären. Åtta av tio sade det. Det är väldigt många. Utifrån den diskussion som förs i den allmänna debatten, om att det skulle finnas en ovilja att vidareutvecklas i karriären, visar den här undersökningen att det finns en vilja, men inte till vilket pris som helst, säger Natasha Kavalic, verksamhetsutvecklare och ansvarig för förbundets chefsservice.

Det är vanligare att de som upplever sin möjlighet att styra sin egen arbetssituation som dålig också missnöjda med sin arbetssituation, visar chefsbarometern.

Det är framför allt administration och ineffektiva möten som cheferna ser som tidstjuvar i arbetet och som upplevs öka stressen. Det cheferna vill ägna mer tid åt är i stället ledarskap och att utveckla verksamheten. Drygt var tredje chef önskar sig mer stöd från sin närmaste chef, men på önskelistan finns också mer mentorskap och nätverk.

– Det som är många ingenjörschefer har gemensamt är att de leder andra akademiker, både ingenjörer och andra. Det ställer särskilda krav på ledarskapet. Dels utmanas man i ledarskapet på ett positivt sätt. Samtidigt innebär det mer tid och arbete som cheferna måste lägga ner på sitt jobb.

Undersökningen visar också att många chefer får lägga ner så mycket mer tid och kraft på administration och ineffektiva möten, berättar Natasha Kavalic.

– Kunskap och vilja finns att vara en god ledare, men om allt läggs på chefen skapas en ohållbar situation, med stress och i värsta fall utbrändhet som konsekvens. Chefer som lägger ner för mycket tid på allt det som ligger utanför ledarskapet kan känna att man har fått ett uppdrag som man faktiskt inte har förutsättningar att driva igenom, vare sig det handlar om brist på pengar eller på resurser. Det är stressande, säger Natasha Kavalic.

Var tredje chef i undersökningen upplever att hennes eller hans fulla kapacitet används eller nyttjas i hög grad, medan 54 procent upplever att den används eller i nyttjas bara i någon grad. Tretton procent svarar att den egna kapaciteten inte används alls.

Ungefär var femte medlem, cirka 20 000 personer, i Sveriges Ingenjörer är chef. Det är därför både en stor och viktig grupp för förbundet. Den hjälp chefer kan få kan också bidra till fördelar för andra ingenjörer, säger Natasha Kavalic.

– Mår inte cheferna bra påverkar det givetvis dem de leder, inte sällan är det ingenjörer.

På Sveriges Ingenjörer pågår nu en särskild satsning riktad mot chefer. Natasha Kavalic berättar att förbundet anordnar fler chefsseminarier än tidigare, arbetar med särskilda nätverk för chefer och stöttar med hjälp av professionella coacher. Den nya sajten ingenjorschef.se lanserades också härom veckan för att samla information riktad till förbundets chefsmedlemmar.

– Bollplanket är både vi på förbundet, men förbundet är också en länk till andra chefer. Det är på förbundet du får den kontakten. Vi är egentligen det enda förbundet där så många ingenjörschefer finns samlade. Att förstå att vi ger dem länken till andra ingenjörschefer är en stor vinst i sig, säger Natasha Kavalic.

Chefsbarometern är baserad på 550 intervjuer som genomfördes i september 2013 med en svarsfrekvens på 23 procent.

Uppdatering 5 februari 2014: Läs rapporten ”Chefen säger sitt” här.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. ”Moderna” företagsorganisationer med matriser där linje(chef) och projekt(chef)ledare är separerade, gör att (linje)chefer enbart sysslar med administration, då projektorganisationen är autonom med helhetsansvar för tid/kostnad/kvalitet.
    Att i en matrisorganisation rekrytera chefer bland ingenjörsskrå med teknikintresse men samtidigt ”outsourca” teknik i sin helhet till projekt får nog effekten att chefer som är ingenjörer & gillar teknik inte alltid trivs i matrisbaserad linjechefsroll.
    Projekt har ofta väldefinierade mål på kort sikt, där är det stimulerande att vara om man gillar teknik. Kvar i linjen blir politik, svagare finansierad verksamhet där teknikdelen blir mindre & mindre.
    Tekniskt intresserade chefer söker sig nog till ledande roller i projekt, på företag med matrisorganisation.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?