Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivChefer vill vidare i karriären

Chefer vill vidare i karriären

En majoritet av ingenjörscheferna är nöjda med sin arbetssituation, men drygt var tionde tycker inte att deras fulla kapacitet nyttjas, enligt en undersökning som Sveriges Ingenjörer har gjort.

Enligt Sveriges Ingenjörers chefsbarometer är tre av fyra chefer nöjda med sin arbetssituation och åtta av tio hade tackat ja till rollen som chef om de hade vetat vad den skulle innebära redan på förhand.

– Det som gläder mig med resultaten i undersökningen, och som var lite förvånande, var att många chefer vill gå vidare i karriären. Åtta av tio sade det. Det är väldigt många. Utifrån den diskussion som förs i den allmänna debatten, om att det skulle finnas en ovilja att vidareutvecklas i karriären, visar den här undersökningen att det finns en vilja, men inte till vilket pris som helst, säger Natasha Kavalic, verksamhetsutvecklare och ansvarig för förbundets chefsservice.

Det är vanligare att de som upplever sin möjlighet att styra sin egen arbetssituation som dålig också missnöjda med sin arbetssituation, visar chefsbarometern.

Det är framför allt administration och ineffektiva möten som cheferna ser som tidstjuvar i arbetet och som upplevs öka stressen. Det cheferna vill ägna mer tid åt är i stället ledarskap och att utveckla verksamheten. Drygt var tredje chef önskar sig mer stöd från sin närmaste chef, men på önskelistan finns också mer mentorskap och nätverk.

– Det som är många ingenjörschefer har gemensamt är att de leder andra akademiker, både ingenjörer och andra. Det ställer särskilda krav på ledarskapet. Dels utmanas man i ledarskapet på ett positivt sätt. Samtidigt innebär det mer tid och arbete som cheferna måste lägga ner på sitt jobb.

Undersökningen visar också att många chefer får lägga ner så mycket mer tid och kraft på administration och ineffektiva möten, berättar Natasha Kavalic.

– Kunskap och vilja finns att vara en god ledare, men om allt läggs på chefen skapas en ohållbar situation, med stress och i värsta fall utbrändhet som konsekvens. Chefer som lägger ner för mycket tid på allt det som ligger utanför ledarskapet kan känna att man har fått ett uppdrag som man faktiskt inte har förutsättningar att driva igenom, vare sig det handlar om brist på pengar eller på resurser. Det är stressande, säger Natasha Kavalic.

Var tredje chef i undersökningen upplever att hennes eller hans fulla kapacitet används eller nyttjas i hög grad, medan 54 procent upplever att den används eller i nyttjas bara i någon grad. Tretton procent svarar att den egna kapaciteten inte används alls.

Ungefär var femte medlem, cirka 20 000 personer, i Sveriges Ingenjörer är chef. Det är därför både en stor och viktig grupp för förbundet. Den hjälp chefer kan få kan också bidra till fördelar för andra ingenjörer, säger Natasha Kavalic.

– Mår inte cheferna bra påverkar det givetvis dem de leder, inte sällan är det ingenjörer.

På Sveriges Ingenjörer pågår nu en särskild satsning riktad mot chefer. Natasha Kavalic berättar att förbundet anordnar fler chefsseminarier än tidigare, arbetar med särskilda nätverk för chefer och stöttar med hjälp av professionella coacher. Den nya sajten ingenjorschef.se lanserades också härom veckan för att samla information riktad till förbundets chefsmedlemmar.

– Bollplanket är både vi på förbundet, men förbundet är också en länk till andra chefer. Det är på förbundet du får den kontakten. Vi är egentligen det enda förbundet där så många ingenjörschefer finns samlade. Att förstå att vi ger dem länken till andra ingenjörschefer är en stor vinst i sig, säger Natasha Kavalic.

Chefsbarometern är baserad på 550 intervjuer som genomfördes i september 2013 med en svarsfrekvens på 23 procent.

Uppdatering 5 februari 2014: Läs rapporten ”Chefen säger sitt” här.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. ”Moderna” företagsorganisationer med matriser där linje(chef) och projekt(chef)ledare är separerade, gör att (linje)chefer enbart sysslar med administration, då projektorganisationen är autonom med helhetsansvar för tid/kostnad/kvalitet.
    Att i en matrisorganisation rekrytera chefer bland ingenjörsskrå med teknikintresse men samtidigt ”outsourca” teknik i sin helhet till projekt får nog effekten att chefer som är ingenjörer & gillar teknik inte alltid trivs i matrisbaserad linjechefsroll.
    Projekt har ofta väldefinierade mål på kort sikt, där är det stimulerande att vara om man gillar teknik. Kvar i linjen blir politik, svagare finansierad verksamhet där teknikdelen blir mindre & mindre.
    Tekniskt intresserade chefer söker sig nog till ledande roller i projekt, på företag med matrisorganisation.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.