Utan ambitiösa utsläppsmål riskerar utvecklingen av miljöteknikindustrin att stagnera inom EU. Dagens velande kan leda till att företag väljer att satsa i andra världsdelar och EU förlorar konkurrensfördelar.
Utan ambitiösa utsläppsmål riskerar utvecklingen av miljöteknikindustrin att stagnera inom EU. Dagens velande kan leda till att företag väljer att satsa i andra världsdelar och EU förlorar konkurrensfördelar.
De senaste veckorna har nyheterna om EU-kommissionens arbete med förslag till miljö-och energimål för år 2030 diskuterats livligt. Från att ha utgått från bindande och ambitiösa mål både vad gäller utsläppsminskningar, energieffektivisering och andel fossilfri energi-generering går nu ryktena om att målen ska ha krympt till en tumme – frivilliga och tama.
På onsdag den 22 ska kommissionen presentera sitt förslag som ska upp för beslut på ett toppmöte med EU:s regerings- och statschefer i mars.
Miljö-och energiministrarna i Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien har skrivit till den ansvariga kommissionären och begärt bindande nivåer på minst 40 procents utsläppsminskningar men rykten säger att det inte blir några bidande mål utan endast rekommendationer och kanske inte någon rekommendation alls vad gäller energieffektivisering och andel förnybar energi. I de här frågorna finns meningsskiljaktigheter mellan miljöorganisationer och industri. Ibland. För det finns också stora grupper av företag som behöver en tydlig europeisk strategi för att våga satsa.
Ett av de företagen är Knauf Insulation ett tyskt företag som sysslar med isolering och energieffektivisering och som nu stänger en fabrik i Italien och investerar i nya anläggningar i USA, Asien och Turkiet.
I ett brev till EU-kommissionens ordförande Manuel Barrosos skriver företagets VD, Tony Robson, att han inte har några planer på ytterligare verksamhet i Europa eftersom han ser en framtida utveckling utan några bindande energieffektivitetsmål vilket gör att möjligheterna att få investeringar i Europa att löna sig väldigt små.
– Energieffektiviseringar är inte något som bara händer, säger han.
Robson är inte ensam om att oroa sig för EU:s ovilja att göra tydliga och bindande regler på miljöområdet.
Gene Murtagh, VD för ett Irländskt företag inom isolering menar att EU lämnar walk over inom miljö-och energiteknik till andra marknader.
– Jobben inom sektorn riskerar att gå till de växande marknader och länder som är snabbare att se möjligheterna som finns, skriver han.
EU-parlamentet röstade i början av januari för nya bindande miljö-och energimål som innebär 40 procent minskade växthusgasutsläpp, 30 procent förnybar energi och 20 procent energieffektivisering till 2030. Målen är i förhållande till 1990.
Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Center beskriver på Dagens Nyheters debattsida lördagen den 18 januari hur han upplever att politikerna sviker företagen genom att inte ge tydliga signaler om vilka regler som gäller:
”Det finns(…) en växande insikt om att ett fortsatt beroende av ändliga resurser som fossila bränslen medför stor osäkerhet (samtidigt som sol och vind prismässigt blivit konkurrenskraftiga energikällor) och det finns växande belägg för att det går att tjäna pengar på hållbara affärsidéer och att nästa generation inte kommer att acceptera att vi på andras bekostnad förstör vår planet” skriver Rockström.
Jenny Grensman
l