Det går trögt för teknikföretagen och de stora investeringarna i samhället lyser med sin frånvaro. I stället är det våra restaurangbesök som driver tillväxten.
Det går trögt för teknikföretagen och de stora investeringarna i samhället lyser med sin frånvaro. I stället är det våra restaurangbesök som driver tillväxten.
Att det ändå går sakta, sakta framåt har vi till stor del de svenska hushållens konsumtion att tacka för, enligt Sveriges Ingenjörers senaste konjunkturrapport. Reallönerna har ökat och skatter och räntor har blivit lägre, samtidigt som det har skapats fler jobb inom tjänstesektorn. Vi har mer pengar i plånboken och det har lett till en konsumtion som driver ekonomin framåt.
– Det tydligaste exemplet är att hushållen nu går betydligt mer på restaurang, säger Sveriges Ingenjörers förbundsekonom Alexander Gusterman.
Samtidigt har Sverige relativt sett starka finanser och ett stort behov av större och långsiktiga investeringar, vilket vi också har råd med, enligt Alexander Gusterman, som är kritisk till statens överskottsmål på 1 procent av BNP. Det kommer vi inte att kunna hålla, menar han.
– Sverige är ett av få länder som har pengar att satsa, samtidigt som vi fortfarande ser en hög arbetslöshet. Vi skulle till exempel kunna investera pengar i järnvägsunderhåll eller i att strukturera upp kommunernas bygglovsprocesser. Vi har råd att vara långsiktiga. Men det har blivit mode inom politiken att säga att man ska ta ansvar, genom att spara.
Medan svensk konsumtionen går starkt saknas det fortfarande incitament för den företagsdrivna investeringstillväxten. Den globala efterfrågan, som är drivande här, är fortfarande svag. Investeringar i bostadsbyggande är dock en inhemsk investering där det både finns ett tydligt behov och betalningsförmåga, enligt Alexander Gusterman, som säger att det skulle kunna bidra ytterligare till tillväxt.
Teknikföretagen konstaterar i sin senaste konjunkturbarometer att efterfrågan fortfarande är svag för flertalet företag inom industrin och att återhämtningen i konjunkturen går trögare än väntat. Detta, menar Teknikföretagen, ökar risken för fortsatta personalneddragningar.
I den enkät till Sveriges Ingenjörers förtroendevalda på privata företag, som ingår i förbundets senaste konjunkturbarometer, svarar dock för första gången på tre år ett ökande antal att de anser att ekonomin är god på det företag där de jobbar. Fler tror också att det kommer att bli bättre det kommande halvåret.
Läs Sveriges Ingenjörers senaste konjunkturrapport här.
Ania Obminska