EU prioriterar bort arbetsmiljö

Trots att det fanns ett färdigt förslag till ny europeisk arbetsmiljöstrategi kommer inte kommissionen att anta någon sådan. Det gemensamma arbetet med att förbättra arbetsmiljöarbetet i EU går därmed i stå.

Trots att det fanns ett färdigt förslag till ny europeisk arbetsmiljöstrategi kommer inte kommissionen att anta någon sådan. Det gemensamma arbetet med att förbättra arbetsmiljöarbetet i EU går därmed i stå.

Den tidigare EU-strategin på arbetsmiljöområdet löpte ut 2012 men redan i god tid innan den upphörde fick den rådgivande kommittéen för hälsa och säkerhet i Luxemburg i uppdrag att ta fram ett förslag. Strategin är viktig eftersom den innehåller en uppmaning till medlemsländerna att ta fram egna handlingsplaner inom arbetsmiljö.

– I Sverige är vi relativit långt komna när det gäller arbetsmiljölagstiftning och vi har klara riktlinjer för arbetsmiljöarbetet men i många EU-länder är det inte så, säger Karin Fristedt, Saco arbetsmiljöansvariga. Det gemensamma arbetet inom EU för att höja nivån på arbetsmiljöarbetet blir lidande av att kommissionen inte antar någon strategi.

Både de fackliga organisationerna och EU-parlamentet är upprörda över kommissionens sätt att handla.
– Vi har arbetat i två år med att ta fram förslaget men nu har vi fått veta att kommissionen inte tänker anta något mer på det sociala området före valet, säger Christina Järnstedt, LO som är de svenska fackliga organisationernas representant i Europeiska Rådgivande Kommittén för hälsa och samt ledamot i den Europeiska Arbetsmiljöbyråns styrelse i Bilbao (OSHA).
– Kommissionen har inte levererat någonting på den sociala sidan utan bara ägnat sig åt ekonomi, säger Christina Järnstedt.
Den 4 april höll Europafacken en stor demonstration i Bryssel för att protestera mot åtstramningspolitiken som har förvärrat den sociala och ekonomiska krisen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Josefine Hagström

Sala kommun sa upp byggavtal – verksamheten visste inget

I 17 år har Sala kommun hanterat bygg- och miljöärenden åt Heby. Men i december beslutade politikerna i Sala att säga upp avtalet. Utan analys och utan att ha pratat med fack eller verksamheten.
Fler artiklar