Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInnovation kräver långsiktighet

Innovation kräver långsiktighet

Svenska företag behöver innovation och långsiktighet för att fortsätta att vara lönsamma. Samtidigt kräver kapitalmarknaden snabb vinstutdelning. Hur går det till?

– Har vi inte innovation så har vi heller inget att presentera för kapitalmarknaden, summerade Carl Bennett när han gav sin bild av den rätt komplicerade relationen mellan företag och kapitalmarknad vid ett Vinnovaseminarium. Innovation är en överlevnadsfråga och den behövs överallt. I logistiken, distributionen produktionen, överallt!

Han efterlyste långsiktiga kloka ägare som förstår villkoren för företagen.

Johnny Lind, forskare på Handelshögskolan i Stockholm menar att det går att kombinera innovation och kapitalmarknadslogik men att innovationen måste översättas till analytiska modeller som visar hur det fungerar och varför man kanske hellre ska satsa på något oprövat som kan ge en bra utveckling på lång sikt istället för en säker men i längden mindre innovativ väg som ger snabb utdelning.

Dagens globala näringsliv med produktion, marknad, forskning-och utveckling över hela jorden kräver mycket av företagen. Det är inte tillräckligt att hoppa på en trend och flytta produktionen till låglöneländer utan det kräver ett grundligt jobb i hela produktions- och distributionskedjan för att få kvalitet.

Lars Bengtsson, forskare vid högskolan i Gävle har tillsammans med Robin von Haartman, undersökt hur svenska företag har organiserat sin verksamhet de senaste tio åren.
– 2004-2005 såg vi en utflyttningsvåg till låglöneländer i främst Asien men även i Östeuropa. Nu har lönerna stigit där och företagen har också lärt sig att lyckad utflyttning kräver mycket att dem, sade Lars Bengtsson.

Det forskarna ser i dag är att utflyttning inte längre har riktigt den lågkostnadsprofil som gällde förut utan att det är frågan om att få tillgång till nya marknader. Vissa företag väljer också att flytta tillbaka verksamhet eftersom logistikkostnaderna blivit höga.

Jenny Grensman

Ingenjören publicerade en längre artikel om vad som får företagen att stanna i Sverige i nummer 3 2013, sid 70.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?