Innovation kräver långsiktighet

Svenska företag behöver innovation och långsiktighet för att fortsätta att vara lönsamma. Samtidigt kräver kapitalmarknaden snabb vinstutdelning. Hur går det till?Svenska företag behöver innovation och långsiktighet för att fortsätta att vara lönsamma. Samtidigt kräver kapitalmarknaden snabb vinstutdelning. Hur går det till?

– Har vi inte innovation så har vi heller inget att presentera för kapitalmarknaden, summerade Carl Bennett när han gav sin bild av den rätt komplicerade relationen mellan företag och kapitalmarknad vid ett Vinnovaseminarium. Innovation är en överlevnadsfråga och den behövs överallt. I logistiken, distributionen produktionen, överallt!

Han efterlyste långsiktiga kloka ägare som förstår villkoren för företagen.

Johnny Lind, forskare på Handelshögskolan i Stockholm menar att det går att kombinera innovation och kapitalmarknadslogik men att innovationen måste översättas till analytiska modeller som visar hur det fungerar och varför man kanske hellre ska satsa på något oprövat som kan ge en bra utveckling på lång sikt istället för en säker men i längden mindre innovativ väg som ger snabb utdelning.

Dagens globala näringsliv med produktion, marknad, forskning-och utveckling över hela jorden kräver mycket av företagen. Det är inte tillräckligt att hoppa på en trend och flytta produktionen till låglöneländer utan det kräver ett grundligt jobb i hela produktions- och distributionskedjan för att få kvalitet.

Lars Bengtsson, forskare vid högskolan i Gävle har tillsammans med Robin von Haartman, undersökt hur svenska företag har organiserat sin verksamhet de senaste tio åren.
– 2004-2005 såg vi en utflyttningsvåg till låglöneländer i främst Asien men även i Östeuropa. Nu har lönerna stigit där och företagen har också lärt sig att lyckad utflyttning kräver mycket att dem, sade Lars Bengtsson.

Det forskarna ser i dag är att utflyttning inte längre har riktigt den lågkostnadsprofil som gällde förut utan att det är frågan om att få tillgång till nya marknader. Vissa företag väljer också att flytta tillbaka verksamhet eftersom logistikkostnaderna blivit höga.

Jenny Grensman

Ingenjören publicerade en längre artikel om vad som får företagen att stanna i Sverige i nummer 3 2013, sid 70.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar