Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSämre tider inte alltid dåligt

Sämre tider inte alltid dåligt

Akademiker som kommer ut på arbetsmarknaden under en recession verkar vara nöjdare med sina jobb än andra, enligt en amerikansk studie.

Enligt Emily C. Bianchi vid det privata forskningsuniversitetet Emory University´s Goizueta Business School i Atlanta, USA, påverkar de ekonomiska villkor som råder i samhället när akademiker tar sin examen vilken attityd man har till sitt jobb, även långt efter att villkoren har förändrats.

Tidigare studier har visat att vår inställning till jobbet påverkar hur vi presterar. Men människor med samma jobb kan också uppfatta jobbet olika.

Studier har också visat att de som börjar jobba under en recession tjänar mindre än andra och att mönstret håller i sig flera år in i karriären. De får också jobb av lägre kvalitet, vilket är negativt för karriären. Men trots detta visar alltså Emily C. Bianchis studie, som baserar sig på två stora statliga undersökningar i USA som har genomförts regelbundet sedan 1970, att akademiker som kommer ut på arbetsmarknaden under en recession känner sig mer tacksamma över vad de har och fokuserar mindre på vad de hade kunnat göra bättre. De är nöjdare med sina jobb än andra.

En förklaring som ges är att en blomstrande ekonomi gör att det finns fler möjligheter och olika, möjliga karriärvägar att ta hänsyn till för den enskilde, medan den som kommer ut på arbetsmarknaden i svårare tider inte upplever att ett jobb är något man förtjänar och därför inte i lika hög utsträckning ifrågasätter att det jobb man har valt och fått var rätt.

Studien har publicerats i Administrative Science Quarterly.

Läs abstract till studien ”The bright side of bad times: The affective advantages of entering the workforce in a recession” av Emily C. Bianchi

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.