Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapLiten telefon får stor uppmärksamhet

Liten telefon får stor uppmärksamhet

Tinitell Coral
Mobilen som sitter på armen har bara en knapp. Foto: Tinitell

När Mats Horn insåg hur viktigt det är för många föräldrarna att ha koll på sina barn när det är ute och leker, fick han en idé till en annorlunda mobiltelefon.

Mats Horn fick sin idé när han besökte sin kusin 2012. Kusinens son ville gå ut och leka. Men efter en tidigare incident när pojken kom bort ville de ogärna släppa ut honom utan att ha koll på var han var. Eftersom de inte hade någon mobil som pojken kunde ha, så fick han stanna inomhus.

Det borde finnas en enkel mobil för barn att ha på armen, så att föräldrarna kan spåra barnet, tänkte Mats. Resultatet blev Tinitell, en mobiltelefon för barn, där mobilen påminner om ett armbandsur. Föräldrarna ser var barnet är via gps och när barnet trycker på mobilens enda knapp och säger ett namn, så ringer telefonen upp den personen. Vilka nummer som finns inlagrade sköter föräldrarna via en app.

Hur utvecklade du den här mobilen?
– När jag började hade jag inga pengar. Jag skulle inte haft råd att göra det i Sverige. Jag gjorde allt i Kina. Jag åkte dit o försökte hitta bolag som kunde utveckla mobilen.

Hur gjorde du för att hitta ett bolag i Kina som kunde konstruera den?
– Jag kände mig nog lite vilsen i Kina, men jag bokade in mig på det allra finaste hotellet. Där stämde jag möte med 30 olika leverantörer. Jag hade ett rigoröst schema den dagen. Jag sade att jag var på genomresa. Alla var imponerade av det fina hotellrummet. De trodde jag var en rik affärsman. Men av de trettio var det två företag som jag tyckte hade rätt storlek på fabriken, rätt fokus, bra pris och villkor – allt det som gör en leverantör bra.

Har du tidigare erfarenhet av starta bolag?
– Nej, jag har jobbat på managementkonsultfirma i ett år, som ekonom i ett annat företag ett år.

Vad kan den här telefonen?
– Den kan två saker. Den har en högtalare och en mikrofon. Man kommunicerar över gsm-nätet, och via gps ger den sin position.

Hur håller man när man talar i den?
– På samma sätt som när man pratar i mobilen med högtalaren på.

Vad är den gjord av?
– Den är gjord av silikon.

Hur spänner man den runt handleden?
– Vi har kollat två lösningar. Men vi kör nog på ett vanligt klockspänne, med samma fästfunktion som på ett typiskt skärp.

Vilka reaktioner har du fått från barn som har provat mobilen?
– De tycker den är rolig. Jag har inte kunnat testa all funktionalitet, men de vill ha den och leka med den.

Hur leker de med den?
– De ringer varandra. Det är det som är det fina. Vanliga sådana där trackingdevices är till för föräldrar som vill hålla reda på sina barn. Det här är till för barnen, så de har den på sig.

Vilka fler är ni i företaget?
– Vi är två Industridesignkillar, två grafisk-designtjejer, en chefstekniker och så jag som är drivkraft och vd.

Vad har varit svårt?
– Att hitta en bra mobiltelefonleverantör, att hitta folk som har koll.

Vem har ni valt som leverantör?
– Vi har valt leverantör, men jag kan inte säga vem, ännu.

Varför kan barnen inte vara ute och leka ändå, utan mobil?
– Föräldrar är mer benägna att ha sådana här grejor i dag. De känner sig lugnare om de är uppkopplade. Man kan ju alltid måla upp en bild av att man fjättrar barnen med den här. Men vi människor har mobiler i dag. Vi snackar med varandra med apparater. Snittålder för att få sin första mobil numera är 7,2 i Sverige.

Varför beslöt du dig för att ta satsa på crowdfunding?
– Det är ett bra sätt att marknadsföra produkten, att visa att det finns en marknad för den, och även att få in lite pengar. Men framför allt handlade det om att göra en marknadsundersökning.

Hur mycket fick ni in på kampanjen?
– 142 000 dollar.

Vad räcker det till?
– Det räcker för att starta produktionen. Vi har samtidigt bevisat att det finns en marknad, att det finns många människor som kan avvara 650 kr för att få den. Det är inte bara frågor, utan folk har alltså börjat köpa. Vi har fått in över tusen beställningar. Vi har en hemsida och fått ganska bra press. Men jag kan tänka mig att när vi har produktion och får finansiering att vi får en bra expansion.

Ni lanserade den på amerikanska Kickstarter – varför inte på svenska FundedByMe?
– Det hade inte gett samma spridning. Kickstarter är mycket större.

När kommer man att kunna köpa en Tinitell?
– I april 2015, men man kan faktiskt köpa en nu, billigare än vad man kan göra sedan. Priset är nu 99 dollar. Men från och med den 28 maj kommer den att kosta 129 dollar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.