Plagiat fortfarande vanligaste fusket

Plagiat är det vanligaste fusket på svenska universitet. Men medan antalet disciplinärenden för fusk minskade det senaste året, ökade andelen kvinnor.

Plagiat är det vanligaste fusket på svenska universitet. Men medan antalet disciplinärenden för fusk minskade det senaste året, ökade andelen kvinnor.

I år har antalet disciplinärenden bland Sveriges universitetsstudenter minskat. Men sett över flera år har de ökat, och här tycks jämlikheten vara på väg mot en tvivelaktig seger. De kvinnliga eleverna närmar sig de manliga vad gäller fusk. Kvinnorna fuskar i dag nästan lika mycket som männen. Eftersom fler kvinnor än män läser på universitetet, handlar i dag en knapp majoritet av alla ärenden om kvinnor.

– Det vanligaste fusket på universitetet är fortfarande plagiatet, säger Pontus Kyrk på Universitetskanslerämbetet, UKÄ. Men för att fälla någon måste man visa att det funnits ett uppsåt, att det varit medvetet. Å andra sidan kan det finnas fall där man inte har kunnat bevisa att det fanns ett uppsåt.

Ett typiskt plagiat är en inlämnad text som egentligen är en kopia av en annan, redan existerande text. Plagiat kallas det även om texten i stora stycken är alltför snarlik en annan publicerad text.

Men en student ska inte bli straffad för att han eller hon gör fel. Fusk blir det först när studenten gör det medvetet. Å andra sidan räcker det med att man har försökt att fuska för att bli avstängd i mellan tre och sex månader från studierna.

Numera finns det olika datorprogram som kan analysera en text och se om den är ett misstänkt plagiat. Det finns flera program: Turnitin, Urkund och GenuineText är några exempel på sådana program.

– Det är lätt att kolla inlämnade arbeten nuförtiden, säger Pontus Kyrk. Jag tror att många universitet har de här programmen numera. Den som fuskar tar en mycket stor risk.

På Syddansk universitet i Danmark installeras nu ett övervakningsprogram, Exam Monitor, på alla sudenters datorer inför de kommande tentorna i juni. Programmet som utvecklats på universitetet är tänkt att ge lärarna möjlighet att se om studenterna fuskar. Det kommer sannolikt också att ge en preventiv effekt, säger universitetets IT-chef Kurt Gammelgaard Nielsen till den danska nättidningen Version 2.

Men frågan om plagiat handlar inte bara om teknik. Det kan också – delvis – handla om hur man tolkar reglerna. Förvaltningsrätten i Uppsala dömde en doktorand till fem månaders avstängning för att denne i sin avhandling hade kopierat stora delar från andras examensarbeten. Doktoranden medgav slarv och missbedömningar, men sade sig, med stöd av handledaren, ha följt en annan praxis än den som gällde vid institutionen i Uppsala. Doktoranden fick domen omprövad. I den nya domen slog rätten fast att det var fusk, men avstängningstiden förkortades från fem till tre månader.

Andra sorters fusk är svårare att upptäcka. Förra året lät en student på Stockholms universitet en kompis skriva en uppsats. Men av en slump upptäckte granskarna att texten hade ett annat ursprung än det uppgivna.

Avstängning är det vanligaste straffet. Oftast handlar det om en eller ett par månaders avstängning från studierna. I Sverige överväger regeringen att förlänga avstängningarna för dem som fuskar. Men utredningen pågår fortfarande.

– Det är en politisk fråga, säger Pontus Kyrk. När vi började mäta antalet disciplinärenden 2001 var de under hundra. I dag är de mellan 700 och 800. Man kanske ser den långsiktiga trenden och vill ha hårdare tag.

Han vill dock betona att de allra flesta studenter inte fuskar alls. Andelen som fuskar sjönk från 0,26 procent under 2012 till 0,25 procent under 2013. Det motsvarar en student på 400 som ertappas med fusk under året.

– Det kan finnas ett mörkertal, säger Pontus Kyrk, men jag tror att många av de som fuskar också åker fast.

 

 

Läs mer

» Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor

Sture Henckel

1 kommentar

  • Lars

    När jag läste på teknis bestod examinationen i stort sett uteslutande av skriftliga tentamina. Inlämningsuppgifter förekom, men de vara bara ett komplement, ofta frivilligt (möjligen med en liten bonus till tentan).

    Idag verkar trenden gå emot examination med inlämningsuppgifter. Att detta (plus tillgången till texter via Internet, givetvis) leder till ökat problem med plagiat är inte ägnat att förvåna.

    13 juni 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar