Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFöretaget är skyldigt att föra bok

Företaget är skyldigt att föra bok

Bokföringen av hur mycket övertid som tas ut av de anställda på ABB förs gemensamt av fack och arbetsgivare. Ändå är övertiden alltid större än det man kan se på papperet.

Efter att det kommit ut att ABB måste betala miljonbelopp till de anställda för att ha överskridit det tillåtna övertidsuttaget, öppnar sig nya frågor. En läsare undrar bland annat hur granskningen går till. Bertil Nordqvist, akademikerföreningens ordförande på ABB, svarar.

Hur går denna granskning till? Kollar facken alltid upp arbetsgivarna eller får de in en anmälan ifrån någon och händer det något med arbetarna efter sådant här? (läsarfråga från artikeln ABB får betala för avtalsbrott)

– Företaget är skyldigt att föra bok över övertiden. Vi följer upp detta gemensamt med arbetsgivaren. Om någon ska jobba mer tid än reglerna så måste vi träffa överenskommelse. Det händer att vi gör det i vissa fall. Cheferna får månadsvis rapport om hur många övertidstimmar medarbetarna jobbar.

Ni för bok över övertidsuttaget gemensamt. Med fakta svart på vitt, vad finns att bråka om?

– Företaget har inte velat betala.

Många medarbetare har ju så kallad övertidsavlösning.  I stället för övertidsersättning får de mer semester i stället. Hur vet ni hur mycket övertid de tar ut?

– Detta är ett problem. Övertiden registreras inte för de övertidsavlösta. Många kan jobba alldeles för mycket, men övertidsuttaget är nog mycket varierande. Det här är ett bekymmer eftersom det är en skyddslagstiftning. Från facket kan vi säga hur viktigt det är att jobba lagom mycket, jobba extra under speciella omständigheter och att ta ut semester så att man håller sig frisk. De som går i väggen har sällan märkt det här.

– Nu fick vi ju dessutom nya sjukskrivningsreglerför några år sedan. Man blir utförsäkrad efter ett år, och om inte kan gå tillbaka till jobbet efter ett år, då blir man ju av med jobbet.

 

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Ta bort möjligheten att övertidsavlösa anställda.

    När jag blev chef fick jag välja mellan att bli chef och övertidsavlöst eller att fortsätta på min gamla tjänst vilket känns väldigt märkligt idag 15 år senare då jag fortfarande är övertidsavlöst men återgått till normalt ingenjörsarbete utan övertid i praktiken.

    I mitt tycket är det smartare att anställa en assistent till en högre chef som avlaster honom/henne än att kräva att chefen i fråga arbetar 80h i veckan.

    Då inser även den höga chefen att människor inte bara kan ta emot fler arbetsuppgifter utan att andra tas bort. Dvs chefen blir tvungen att rationalisera bland arbetsuppgifter som delegeras vilket en del skulle behöva träna på.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?