Utbildningsprogram där universitet i flera länder samarbetar är populära och framgångsrika. Men i Sverige skapar avgifterna problem med lagstiftningen.
Utbildningsprogram där universitet i flera länder samarbetar är populära och framgångsrika. Men i Sverige skapar avgifterna problem med lagstiftningen.
De senaste åren har fler fall uppmärksammats där studenter har anmält högskolor för att ta ut studieavgifte i strid med vår lag om avgiftsfrihet för högskoleutbildning. De flesta länder har avgiftsbelagda studieprogram men i Sverige ska det vara gratis att studera för europeiska studenter. Bland andra Sveriges universitets och- högskoleförbund menar att regeln om avgiftsfrihet kan tolkas som att det är omöjligt för svenska universitet att delta i samarbeten där någon av deltagarna tar ut avgifter. Därför har regeringen tagit fram ett förslag som innebär att det i lagen ska stå att avgifterna till de här konsortierna av universitet i flera länder inte ska betraktas som studieavgifter. Men flera av remissinstanserna tycker att förslaget är otydligt och föreslår egna lösningar och förtydliganden.
Universitetskanslersämbetet tycker att det vore bättre att införa stipendier som kan täcka de studieavgifter som studenter måste betala. Ett sådant system finns i Danmark där det har underlättat för danska lärosäten att delta i internationella samarbeten.
Chalmers tillhör de svenska lärosäten som har internationella samarbeten bland annat inom Erasmus Mundus-programmet.
– Vi blev uppmärksamma på det här genom de två fall som anmäldes, säger Ulrika Lundqvist, universitetslektor. Vi hade inte förstått att det var ett problem och att vi bröt mot lagen när vi tog emot europeiska studenter till Chalmers som betalade en avgift till konsortierna.
I fallet med Erasmus Mundus är det ett litet problem för studenterna eftersom programmen, som löper över fem år, åtföljs av EU-finansierade stipendier som täcker avgifterna. Programmen är också mycket populära och Chalmers hade förra året 200 sökande till 17 platser.
Även om problemet alltså kan tyckas litet är det angeläget att reglerna blir tydliga och klara.
– Under det här året som vi har väntat på regeringens förslag har vi inte kunnat ta emot några europeiska studenter inom ramen för programmet till Chalmers, säger Ulrika Lundqvist.
Saco, Sveriges Akademikers Centralorganisation, har svarat regeringen att frågan om avgifter i internationella samarbeten måste utredas grundligare eftersom man inte tycker att den föreslagna lösningen är tillräckligt väl genomtänkt.
”De nu gällande bestämmelserna hindrar svenska studenter att delta i de berörda utbildningssamarbetena. Det är djupt olyckligt och kräver skyndsamma åtgärder. Den föreslagna utredningen bör därför genomföras snarast.” skriver Saco.
Jenny Grensman