Budgetpropositionen för 2015 innehåller förslag på höjt a-kassetak, fler högskoleplatser och en satsning på kompletterande utbildning för personer med utländsk examen. På Saco riktar man kritik mot att bland annat skattehöjningar på arbete ska finansiera satsningarna.
Budgetpropositionen för 2015 innehåller förslag på höjt a-kassetak, fler högskoleplatser och en satsning på kompletterande utbildning för personer med utländsk examen. På Saco riktar man kritik mot att bland annat skattehöjningar på arbete ska finansiera satsningarna.
Vid en pressträff klockan nio på torsdagsförmiddagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) den nya regeringens budgetförslag som innebär totalt 25 miljarder kronor i satsningar, satsningar som ska finansieras med skattehöjningar.
Sedan tidigare har det varit känt att regeringen vill höja inkomstskatten för inkomster över 50 000 kronor i månaden, som en del i att kunna finansiera nya satsningar. Detta är både Tjänstemännens centralorganisation TCO och Saco kritiska till. Sacos ordförande Göran Arrius säger i ett pressmeddelande att han vill att politikerna gör en stor skatteöversyn.
– När sysselsättningen måste öka, när Sverige behöver fler arbetade timmar, då är det kontraproduktivt att höja skatten på arbete, säger han i pressmeddelandet.
Unionen efterfrågar satsningar på ökad kompetensutveckling för yrkesverksamma. ”Budgeten fokuserar i för hög utsträckning på att få ner den öppna arbetslösheten snarare än att snabbt förbättra förutsättningarna för nya jobb i det privata näringslivet”, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.
IF Metall är positiva till den nya budgeten och anser att den pekar ut en ny färdriktning för Sverige: ”Ett Sverige som är mer jämlikt och jämställt”.
Arbetsgivarorganisationen Almega ser den nya budgeten som ett hot mot tjänstesektorn, uppger man i ett pressmeddelande. Höjda arbetsgivaravgifter för unga innebär en kraftig kostnadshöjning för företag med många unga anställda, enligt Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg.
Under pressträffen talade Magdalena Andersson om en svag, men ojämn återhämtning för världsekonomin. Enligt regeringen återhämtar sig den svenska ekonomin gradvis de närmaste åren och arbetslösheten minskar successivt, men det finns tydliga risker för en svagare utveckling. Statens underskott i år är 87 miljarder kronor.
Några andra punkter i budgetförslaget:
- Taket och grundbeloppet i a-kassan höjs.
- Till 2020 vill regeringen att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU. Detta ska man lyckas med genom att satsa på bland annat ”en aktiv näringspolitik” investera i infrastruktur och genom att genomföra satsningar på arbetsmarknads- och utbildningsområdet, särskilt lyfts satsningar riktade mot unga arbetslösa och långtidsarbetslösa fram.
- Antalet högskoleplatser ska byggas ut och personer med utländsk examen ska kunna gå kompletterande utbildningar för att få jobb inom sin kompetens. Nästa år avsätts medel motsvarande 5 000 nya utbildningsplatser och sedan ska antalet utbildningsplatser öka fram till 2018, enligt förslaget.
- Studiemedlets lånedel ska enligt budgetförslaget höjas med 1 000 kronor i månaden.
- Jobbskatteavdraget ska trappas av och från och med 2016 ska avdragen för pensionssparande slopas.
Här kan du läsa regeringens sammanfattning av budgeten, och budgeten i sin helhet kan du ta del av här.
Ania Obminska