Medlemsavgiften höjs inte

Medlemsavgifterna i Sveriges Ingenjörer ligger kvar på samma nivåer nästa år beslutade förbundets fullmäktige.

Medlemsavgifterna i Sveriges Ingenjörer ligger kvar på samma nivåer nästa år beslutade förbundets fullmäktige.

Medlemsavgiften för en fullbetalande yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer blir även nästa år 230 kronor i månaden. Förbundsstyrelsens huvudförslag var en höjning på två kronor men fullmäktige beslutade att avgiften ska ligga kvar på samma nivå som tidigare. Huvudskälet är den förväntade höjningen av avgiften till a-kassan.

Om regeringens förslag att höja taket i a-kassan från nuvarande 18 700 kronor till 25 000 kronor går igenom i Riksdagen kommer kostnaden för inkomstförsäkringen att sjunka men avgiften till a-kassan att öka.

– Beräkningar som har gjorts visar att premien till inkomstförsäkringen kommer att sjunka från 35 kronor till 27 kronor per medlem och månad. Samtidigt kommer a-kassan med all sannolikhet att behöva höja avgiften när kassan ska betala 80 procent av månadslöner upp till 25 000 kronor, säger Mia Bigelius, ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.

Den sammanställning som hon presenterade för fullmäktige visar att förbundets ekonomi är stabil och resultatet för 2013 slutade med ett överskott på knappt sex miljoner kronor, i och för sig en avvikelse från prognosen på 9,5 miljoner kronor. Den beror på en donation på fem miljoner kronor till Tekniska museet för att ett nytt science center som kommer att öppna 2015. Beslutet om donationen togs av förbundsstyrelsen i slutet av 2013.

Sveriges Ingenjörer äger hela huset på Malmskillnadsgatan i Stockholm där kansliet sitter. Delar av lokalerna hyrs ut till externa hyresgäster och intäkterna från lokalhyra samt Citykonferensens verksamhet som också finns i huset beräknas under 2015 ge en vinst på 2 031 tusen kronor efter skatt.

I budgeten för 2015 har fem miljoner kronor öronmärkts för den så kallade Ingenjörsresan, en turné där förbundet kommer att besöka distrikten runt om i landet och arrangera en rad aktiviteter för medlemmarna och näringslivet på orten.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar