Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSocial arbetsmiljö ska regleras bättre

Social arbetsmiljö ska regleras bättre

Arbetsmiljöverket arbetar just nu med att ta fram föreskrifter för den psykosociala arbetsmiljön. Sveriges Ingenjörer tycker att initiativet är bra men är tveksam till om 15 paragrafer räcker för att täcka in det stora området.

Brister i arbetsmiljön ligger bakom den kraftiga ökningen av sjukskrivningar och flera studier visar att det är brister i den psykosociala arbetsmiljön som ligger bakom de ökande sjuktalen. Arbetsmiljöverkets särskilda inspektioner under hösten visade att sex av tio arbetsplatser saknar rutiner och åtgärder för att förebygga stress.

För två år sedan påbörjade Arbetsmiljöverket arbetet med att förnya föreskrifterna för psykosocial arbetsmiljö och nu har förslaget – 15 paragrafer – skickats ut på remiss. Föreskrifterna ska ses som ett komplement till befintliga föreskrifter som täcker det fysiska arbetsmiljöområdet. Vissa av paragraferna är nya, övriga ersätter i stor utsträckning tidigare föreskrifter samt allmänna råd.

Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer, tycker att initiativet är viktigt men har flera synpunkter på det förslag som nu är på remiss. Främst tycker han inte att föreskrifterna är tillräckligt omfattande.

Magnus Skagerfält, sakkunnig i arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.
Magnus Skagerfält, sakkunnig i arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.

– Området som föreskrifterna ska täcka är enormt stort, allt från de första signalerna på stress och ohälsa, till mobbning på arbetsplatsen och så svåra frågor som arbetsmiljörelaterade självmord. Därför behövs det många och tydliga paragrafer som täcker in fler aspekter inom det psykosociala området, säger Magnus Skagerfält.

– Dessutom finns många av de viktiga frågorna bara i de allmänna råden och inte i föreskrifterna. Ett exempel är det gränslösa arbetet, ett område som flera studier visar har en tydlig koppling till ohälsa, säger han

Magnus Skagerfält saknar också en tydligare hänvisning till forskning inom området. Arbetsmiljöverkets föreskrift om kränkande särbehandling som tillämpas nu är från 1993 och de allmänna råden om psykosocial arbetsmiljö är från 1980.

– Sedan dess har forskningen inom området tagit stora kliv framåt och vi har oändligt mycket mer kunskap om psykosocial ohälsa än vi hade för 20-30 år sedan. Jag vill att Arbetsmiljöverket tydligt visar att de nya forskningsrönen ligger till grund för de samlade föreskrifterna, säger Magnus Skagerfält.

Han vill också se en tydligare text om kränkande särbehandling i arbetslivet och att det dessutom bör införas en tydlig påföljd.

– Saco har tillsammans med LO och TCO länge tryckt på för att regeringen ska tillsätta en utredning som ska se över frågan om hur mobbning på arbetsplatser kan motverkas, säger Magnus Skagerfält.

De samlade föreskrifterna om psykosocial ohälsa föreslås träda i kraft under 2015.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.