Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFörsta ingenjören ett lyft för företaget

Första ingenjören ett lyft för företaget

När ett litet företag anställer en ingenjör ökar både kunskapen, produktiviteten och omsättningen i företaget. Nu startar Sveriges Ingenjörer ett projekt för att få småföretag att anställa sin första ingenjör.

Små och medelstora företag som anställer sin första ingenjör får mångdubbelt tillbaka på sin investering. En undersökning av konsultföretaget Ramböll har visat att produktiviteten ökar i snitt med nästan 300 procent medan nettoomsättningen ökar med över 500 procent. Dessutom har företagen kunnat öka bemanningen med i genomsnitt fem personer.

Sveriges Ingenjörer drar nu igång ett projekt som går ut på att stimulera små och medelstora företag att anställa sin första ingenjör. Pilotprojektet som förläggs till Jönköpings län har fått namnet ”Den första ingenjören”.

– Syftet är att sprida idén om att även små företag har stor nytta av att anställa ingenjörer. En stor del av projektet handlar om ren information, säger Annika Jederström som är projektledare på Sveriges Ingenjörer.

Under projektets gång kommer Sveriges Ingenjörer bland annat att samla företag och ingenjörer i länet till frukost-, lunch- och kvällmöten där deltagarna får lyssna på andra företagare som faktiskt har anställt ingenjörer, och se vilken nytta det har gjort för företaget.

– Det ska vara ganska korta möten på någon timme, med fakta och levande exempel och mingel, säger Annika Jederström. Vi ska också skapa referensgrupper där vi diskuterar vad som krävs av företagen för att kunna anställa en ingenjör, och vad småföretagen faktiskt kan ha en ingenjör till.

Den första ingenjören

Fyra branschorganisationer deltar i projektet: TMF (bransch- och arbetsgivarorganisation för trä och möbelföretagen), Skärteknikcentrum, Polymercentrum och Svenska Gjuteriföreningen. Swerea, en forskningskoncern ägd av staten och flera industriföretag, deltar också.

Ofta är det svårt för småföretagare att träffa på ingenjörer, och eftersom grupperna inte alltid känner varandra så bra kan det finnas fördomar. På arbetsmarknadsdagar får nybakade ingenjörer oftast träffa representanter från de stora företagen. Det är de som har råd att marknadsföra sig.

– Vi vill också visa våra medlemmar, ingenjörerna, på vilka fördelar och möjligheter till utveckling som mindre företag kan erbjuda, säger Annika Jederström.

Utifrån mötena är tanken att det ska bildas nätverk, ett för ingenjörer som är mer eller mindre ensamma på sina arbetsplatser och ett för företag som har skaffat – eller vill skaffa – sina första ingenjörer. Det ska också finnas utrymme för coachning för både ingenjörer och företagare.

Annika Jederström påpekar att det är fråga om ett utvecklingsprojekt och att det kan förändras något under projektets gång.

Projektet beräknas omsätta 10,7 miljoner kronor och pågå i två år. Om det går bra hoppas Sveriges Ingenjörer kunna starta även i andra län.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.