Norge hade 2013 världens högsta arbetskraftskostnad inom industrin visar en tysk studie. På femte plats i listan över högst arbetskraftskostnad återfinns Sverige.
Norge ligger med sina 56,46 Euro per timme rejält före tvåan Schweiz på 48,95 och Belgien, Sverige och Danmark på 41-42 Euro. Sedan följer forna Västtyskland med 38,77 och Tyskland (hela) på 36,77. Rapporten är gjord av tyska industriarbetsgivare och trycker på hur dyr arbetskraften är i Tyskland jämfört med i exempelvis Storbritannien, USA och Japan och att det är en konkurrensnackdel.
Jo det är det väl om det är väldigt enkla arbeten som ska utföras. Arbeten som inte kräver någon utbildning eller tyst kunskap, insamlad under åratal av jobb. Men när man konstaterar att Tyskland har en konkurrensnackdel mot Japan så är det något som gnisslar. Konkurrensnackdelen blir ännu större om man ser det land som hamnar längst ner på listan över arbetskraftskostnader – Filippinerna.
Jag läser den här rapporten samtidigt som ett pressmeddelande om att Tysk arbetslöshet är lägre nu än på många år tickar in i datorn. Hur är det möjligt när man har så höga arbetskraftskostnader? Och japansk ekonomi är ju inte känd för att gå som tåget eller…?
Bara kostnader säger egentligen inte så mycket om hur det står till. Vad du använder arbetskraften till, kompetens, export – utan andra parametrarna blir uppgiften om kostnaderna ganska ointressant. Och inom EU har diskussionen om tysk ekonomi varit litet av den motsatta på senare år när andra medlemsländer har anklagat Tyskland för att hålla tillbaka sina lönekostnader och på så vis snedvrida konkurrensen.
Och Sverige då? Ja – vi måste fortsätta att vara innovativa och ha ett högt kunskaps- och förädlingsvärde i det vi gör. Och, som någon av de förtroendevalda på fullmäktige så vist sa, ”värna det svenska sättet att arbeta som ger utrymme för egna idéer, ansvar och arbetsglädje som historiskt sett har gjort svenska företag så starka”. För vi har ju enligt rapporten ännu dyrare arbetskraft än Tyskarna. Om det nu bara är det man mäter.
Senaste nytt
-
Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende
Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur. -
Polhem Prize awarded to Yubico – The Hackers’ Worst Enemy
Jakob and Stina Ehrensvärd, founders of the cybersecurity company Yubico, have been awarded this year’s Polhem Prize by Engineers of Sweden. Their YubiKey, designed to protect against data breaches, is now used by the largest tech companies in the U.S., large corporations and governments around the world and helps to secure critical infrastructure. -
Förslag: Höjd medlemsavgift, nya ledamöter och beredskap för krig
En ordförande på heltid, särskilda stadgar för en krigssituation och höjd medlemsavgift med 25 kronor. Det är några av Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelses och valberednings förslag till Ingenjörsfullmäktige. -
Industrifackens lönekrav: 4,2 procent
Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse. -
Ingenjörer utan ersättning för övertid kan förlora inkomster
Kompenserar extra semester och lönepåslag verkligen för den övertid som många arbetar? Räkneexempel från Sveriges Ingenjörer visar hur övertiden kan ge upp till 12 000 kronor mer i månaden efter skatt.
Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende
Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.