Hur kan vi minska mängden kemikalier och vilka förutsättningar finns för en grön omställning? Sveriges Ingenjörers Miljödag 2015 handlar om rena varor.Hur kan vi minska mängden kemikalier och vilka förutsättningar finns för en grön omställning? Sveriges Ingenjörers Miljödag 2015 handlar om rena varor.
Miljödagen 2015, som äger rum tisdagen den 27 januari i Stockholm, tar fasta på temat rena varor, ett av fyra områden som Sveriges Ingenjörer identifierat som särskilt viktiga i sitt miljöpolitiska program.
Miljödagen
Miljödagen riktar sig till både medlemmar och beslutsfattare, och har som ett av flera syften att peka på ingenjörernas roll i den miljöpolitiska debatten.
I miljöprogrammet handlar det om kemikalier och om att varor ska produceras på ett schysst sätt med hänsyn till miljön. På miljödagen har temat tolkats mer brett, berättar Lotta Ljungqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer.
– Vi har lyft ut begreppet lite och även tittat på sådant som arbetsmiljö för dem som arbetar med att ta fram varorna, vilket är skälet till att LO-TCO Biståndsnämnd är med under dagen. Sedan har vi också lyft upp frågan om cirkulär ekonomi, säger hon.
Cirkulär ekonomi är i fokus under dagens första panelsamtal. Det är en modell där ekonomin ses som mer av ett kretslopp, där inget ska gå till spillo och avfall är en råvara, i stället för den linjära idén som utgår från att något produceras, förbrukas och sedan kastas. Bland andra Henrik Lampa, miljösamordnare på H&M och Britt Sahleström, vd på Återvinningsindustrierna medverkar i det första samtalet.
Det andra panelsamtalet handlar om kemikalier, och inleds med ett anförande av Kemikalieinspektionens tidigare generaldirektör Ethel Forsberg, som skrivit boken ”Makt, plast, gift & våra barn”.
Totalt 285 stolar ryms i lokalen, men redan nu är 290 personer anmälda, både studenter, pensionärsmedlemmar, yrkesmedlemmar och externa, från andra förbund eller myndigheter till exempel. Den som inte har fått en plats kan följa dagen live på webben här.
Varför ska man följa Miljödagen?
– Det verkar vara ett ämne som berör. Jag tycker att man ska titta på webbsändningen för att lyssna på samtalet om cirkulär ekonomi. Vi har plockat in våra moderatorer från Supermiljöbloggen. De har skrivit mycket om cirkulär ekonomi och har ett bra kunnande i miljöfrågor. Det är viktigt att de som guidar oss under eftermiddagen är kungar på sitt område.
Under Miljödagen delas även ett antal miljöstipendier och Sveriges Ingenjörers Miljöpris ut. En intervju med årets miljöpristagare Lasse Berg kan du läsa här.
Ania Obminska