Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningValidering kortar vägen till jobb

Validering kortar vägen till jobb


Inbördeskriget i Syrien och Irak har sänt en våg av högutbildade flyktingar över världen. Ekonomer och lärare tillhör de vanligaste utbildningarna bland dem som begär att få sina utbildningar validerade i Sverige men många har också en ingenjörsexamen av något slag.

Universitets-och högskolerådet är den myndighet som har hand om valideringen av utländska examina. Där håller man just på att utöka enheten som arbetar med att erkänna utländska utbildningar eftersom antalet ansökningar ökade med 30 procent 2013. Under åren har Sverige byggt upp sin kompetens att bedöma utbildningar från exempelvis Iran och Irak men att det råder krig i Syren och Irak gör arbetet besvärligare. Lärosäten stänger, utbildningar kan inte fortsätta och många faktorer gör det svårare att verifiera utbildningarna.
Cirka 5000 personer får varje år ett utlåtande angående sin utbildning från UHR. Det är fler än de som utexamineras från Uppsala universitet.

I december 2014 kom en rapport om betydelsen av valideringarna. En kontrollgrupp med utländska akademiker med kortare och längre tid i Sverige som ansökt om validering av sina utbildningar jämförs med en grupp som inte har låtit validera sina examina. Rapporten visar att det har en tydlig positiv verkan att ha ett intyg där ens högskoleutbildning erkänns av svenska myndigheter. Skillnaden mot den som väljer att inte validera utbildningen är inte så stor men den finns och styrks även av arbetsgivare som uppger att de ser positivt på att en sökande har en erkänd utbildning.

Men rapporten visar också att de utländska akademikerna i många fall tycker att det är svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Svårast är det för dem som kommit till Sverige för att söka asyl.

Universitets-och Högskolerådet drar ett antal slutsatser av rapporten och vill genom egna åtgärder förbättra informationen om möjligheten att validera examina både till invandrare och till arbetsgivare. Myndigheten råder också regeringen att vidta åtgärder för att exempelvis ge invandrare möjlighet till yrkesanpassad svenskundervisning. Mentorer för att hjälpa nyanlända med hur Myndighetssverige fungerar och ytterligare åtgärder för att ge invandrare och flyktingar en snabbare ingång till arbetsmarknaden rekommenderas också.

Av de som invandrat till Sverige under 2000-talet har 29 procent en högskoleutbildning på tre år eller mer. Bland de svenskar som är födda hör är det 25 procent som har det.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Jag bara undrar då nära 90% av alla invandrare från utomeuropeiska länder saknar, av någon konstig anledning, ID-handlingar när de kommer till Sverige. Hur ska man kunna snabba på processen med validering när man inte vet vilka som kommit till Sveige???

    • Validering är något som den som kommer med en utländsk examen till Sverige själv ansöker om. Det är alltså inget som alla genomgår. Det sker på den sökandes begäran och kräver alltså att det finns något slags examens- eller utbildningsbevis med.
      Hälsningar
      Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.