Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningValidering kortar vägen till jobb

Validering kortar vägen till jobb


Inbördeskriget i Syrien och Irak har sänt en våg av högutbildade flyktingar över världen. Ekonomer och lärare tillhör de vanligaste utbildningarna bland dem som begär att få sina utbildningar validerade i Sverige men många har också en ingenjörsexamen av något slag.

Universitets-och högskolerådet är den myndighet som har hand om valideringen av utländska examina. Där håller man just på att utöka enheten som arbetar med att erkänna utländska utbildningar eftersom antalet ansökningar ökade med 30 procent 2013. Under åren har Sverige byggt upp sin kompetens att bedöma utbildningar från exempelvis Iran och Irak men att det råder krig i Syren och Irak gör arbetet besvärligare. Lärosäten stänger, utbildningar kan inte fortsätta och många faktorer gör det svårare att verifiera utbildningarna.
Cirka 5000 personer får varje år ett utlåtande angående sin utbildning från UHR. Det är fler än de som utexamineras från Uppsala universitet.

I december 2014 kom en rapport om betydelsen av valideringarna. En kontrollgrupp med utländska akademiker med kortare och längre tid i Sverige som ansökt om validering av sina utbildningar jämförs med en grupp som inte har låtit validera sina examina. Rapporten visar att det har en tydlig positiv verkan att ha ett intyg där ens högskoleutbildning erkänns av svenska myndigheter. Skillnaden mot den som väljer att inte validera utbildningen är inte så stor men den finns och styrks även av arbetsgivare som uppger att de ser positivt på att en sökande har en erkänd utbildning.

Men rapporten visar också att de utländska akademikerna i många fall tycker att det är svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Svårast är det för dem som kommit till Sverige för att söka asyl.

Universitets-och Högskolerådet drar ett antal slutsatser av rapporten och vill genom egna åtgärder förbättra informationen om möjligheten att validera examina både till invandrare och till arbetsgivare. Myndigheten råder också regeringen att vidta åtgärder för att exempelvis ge invandrare möjlighet till yrkesanpassad svenskundervisning. Mentorer för att hjälpa nyanlända med hur Myndighetssverige fungerar och ytterligare åtgärder för att ge invandrare och flyktingar en snabbare ingång till arbetsmarknaden rekommenderas också.

Av de som invandrat till Sverige under 2000-talet har 29 procent en högskoleutbildning på tre år eller mer. Bland de svenskar som är födda hör är det 25 procent som har det.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Jag bara undrar då nära 90% av alla invandrare från utomeuropeiska länder saknar, av någon konstig anledning, ID-handlingar när de kommer till Sverige. Hur ska man kunna snabba på processen med validering när man inte vet vilka som kommit till Sveige???

    • Validering är något som den som kommer med en utländsk examen till Sverige själv ansöker om. Det är alltså inget som alla genomgår. Det sker på den sökandes begäran och kräver alltså att det finns något slags examens- eller utbildningsbevis med.
      Hälsningar
      Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?