”Hur lång uppsägningstid har jag?”

Kalender
Foto: Getty images

Du ser ett intressant jobb där de vill att den som får det börjar en viss månad. Men hur snabbt kan du komma loss från ditt nuvarande jobb? Hur lång är uppsägningstiden? Så här tar du reda på det.

Det vanliga är att uppsägningstiden för tillsvidareanställning är mellan 1 och 3 månader, beroende på anställningstid. Men hur gör man för att ta reda på vad som gäller en själv? Här berättar Lisa Hellström, rådgivare på Sveriges Ingenjörer.

 1. Anställningsavtalet

– Börja med att titta i anställningsavtalet, för det trumfar kollektivavtal och lag. Vad har ni kommit överens om?

 1. Kollektivavtalet

Om uppsägningstiden inte står i anställningsavtalet är nästa steg att titta i kollektivavtalet, om arbetsgivaren har det.

– Alla har inte koll på vilket kollektivavtal arbetsgivaren har, eller om de har ett. Men vanligtvis står det i anställningsavtalet vilket kollektivavtal som gäller.

Du som är medlem i Sveriges Ingenjörer kan också logga in på förbundets webbplats för att se vilket kollektivavtal som gäller, om du har registrerat aktuell arbetsgivare. (Så här gör du: När du loggat in, klicka på knappen ”Se mer & ändra” i det svarta bannerfälet. Du kommer då till sidan ”Mina uppgifter” och en bit ner klickar du på fliken ”Arbete & sysselsättning” och där finns uppgift om kollektivavtal).

Sveriges Ingenjörers sajt finns kollektivavtalen samlade så att du kan gå in och läsa i det avtal som gäller för dig (för det behövs ingen inloggning).

– I kollektivavtalet finns en innehållsförteckning där uppsägningstid typiskt sett har en egen punkt. Där står vad arbetsgivaren har för uppsägningstid om de säger upp medarbetare, och vad arbetstagaren har för uppsägningstid om man säger upp sig själv, säger Lisa Hellström.

 1. Lagen om anställningsskydd (LAS)

Om uppsägningstid inte finns i anställningsavtalet och din arbetsgivare inte har kollektivavtal är det i stället LAS som gäller. Enligt lagen har anställda en uppsägningstid om en månad vid egen uppsägning.

Ring om du är osäker

Men om du efter att ha kollat ändå känner dig osäker, så kan du alltid ringa Sveriges Ingenjörers rådgivning om du är medlem. Då kan rådgivarna bekräfta vad som gäller.

Men vad gör man om uppsägningstiden är längre än tiden till att en ny arbetsgivare vill att man ska börja? Lisa Hellström säger att huvudregeln är att den avtalade uppsägningstiden gäller. Man kan diskutera med arbetsgivaren, men det är upp till parterna och det finns alltså ingen rättighet att korta ner uppsägningstiden.

Så vad gör man om uppsägningstiden är längre än tiden till att en ny arbetsgivare vill att man börjar?

– Det bästa är om man kan skjuta upp starten på det nya jobbet, men går inte det så har man inget annat val än att gå till arbetsgivaren, lyfta situationen och försöka komma överens.

Själva proceduren för uppsägning är att du först ska ha skrivit på för det nya jobbet innan du säger upp dig. Säg sedan muntligt till din närmsta chef att du ska säga upp dig och bekräfta det sedan skriftligt. Du ska också få en skriftlig bekräftelse, så att du har ett bevis om det uppstår en tvist.

Läs mer om egen uppsägning på Sveriges Ingenjörers webb. 

Fler saker att tänka på

 • Har du en visstidsanställning gäller andra regler. Grundregeln då är att den anställningen inte är uppsägningsbar, utan den tid man kommit överens om gäller. Men även här kan det finnas andra regler i kollektivavtalet eller att ni kommit överens om något annat i anställningsavtalet.
 • Datum styr sista dag
  Uppsägningstiden löper från ett datum ena månaden till samma datum månaden/månaderna efter. Säger du upp dig den sista dagen i en månad är det den sista dagen i den månad du ska sluta som är din sista arbetsdag.Här är sista anställningsdatum utifrån tre uppsägningsdatum vid 1 respektive 3 månaders uppsägningstid:
Uppsägningsdatum:
30 november 26 januari 31 januari
Sista anställningsdatum:
1 månads uppsägnings-tid 30 december 26 februari 28/29 februari
3 månaders uppsägnings-tid 28/29 februari 26 april 30 april

Sveriges Ingenjörer rekommenderar att du säger upp dig precis så att uppsägningstiden löper ut det datum då du vill lämna din anställning.

 • Under uppsägningstiden
  Under uppsägningstiden har man samma rättigheter och skyldigheter som tidigare. Man har arbetsskyldighet och ska stå till arbetsgivarens förfogande. Man är också bunden av lojalitetsplikt och får inte försöka rekrytera anställda eller kunder till sin nya arbetsgivare.
 • Två speciella situationer
  Om arbetsgivaren tar initiativ till att ni ska komma överens om att du ska sluta, ta då alltid kontakt med Sveriges Ingenjörer innan du skriver på en sådan överenskommelse.
  Tänk också på vad som gäller om du säger upp dig utan att ha ett nytt jobb. Läs om det på Sveriges Ingenjörers webbplats eller i Ingenjörens artikel ”Jag mår inte bra på jobbet – vad ska jag göra?”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar