Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMer it för kvinnor i Tanzania

Mer it för kvinnor i Tanzania

Malin Cronqvist, grundare av Help to Help. Foto: Peter Larsson
Malin Cronqvist, grundare av Help to Help. Foto: Peter Larsson

Kvinnor i Tanzania ska få bättre konkurrenskraft på arbetsmarknaden genom att lära sig mer it. Svenska Help to Help anordnar ett boot camp under våren med syfte att ge kvinnliga studenter de kunskaper som behövs.

När Ingenjören pratade med Malin Cronqvist, grundare av Help to Help, för ett år sedan berättade hon om hur organisationen, med hjälp av bidrag från privatpersoner, företag och insamlade pengar från event, sponsrade universitetsutbildningen för 15 studenter i Tanzania. Den första studenten inom ramen för projektet, Neema, hade då nyligen tagit sin examen och även fått jobb.

I nuläget hjälper organisationen 21 tanzaniska studenter och sju sponsrade studenter har tagit examen från sina utbildningar. Ett talangnätverk som ska underlätta för företag att möta studenter och att hitta potentiella anställda bland dem har bildats och har redan resulterat i att tre studenter har fått jobb. Dessutom är Help to Help i gång med ett nytt projekt: att genomföra ett boot camp i it för studenter i landet.

– Vi går in i ett stort projekt och kommer att utbilda framför allt kvinnliga studenter i de i it-verktyg de behöver, berättar Malin Cronqvist.

Projektet Technology for Gender Empowerment and Empolyability, som drivs i samarbete med The African Technology Foundation, är ett sätt att möta behovet av praktiska it-kunskaper på den tanzaniska arbetsmarknaden. Företag som Ericsson, Oriflame och Atlas Copco har haft svårt att hitta rätt kompetens på plats, berättar Malin Cronqvist.

Att projektet har riktat in sig på kvinnor beror på att arbetssökande högskolestudenter i Tanzania hindras av bristande it-kunskaper, och detta gäller särskilt kvinnor. Bland kvinnor i Tanzania är arbetslösheten högre än bland män. Målet är att ge kvinnor redskap att konkurrera på arbetsmarknaden.

Mellan 75 och 100 högskolestudenter ska nu väljas ut för att delta i ett boot camp, som ska innehålla praktiska övningar i både it och jobbsökande. Arbetsgivare är involverade i projektet, genom att de intervjuas för att ge svar på vilka färdigheter de vill ha hos sina anställda. De får även vara med och utforma vilka uppgifter som studenterna ska ta sig an.

När studenterna genomgått boot camp ska de inte bara vara bättre rustade för arbetsmarknaden, de blir också Technology Ambassadors, och får till uppgift att sprida sina nyvunna kunskaper till andra, både klasskamrater och familj.

Hur har det gått för Neema då? Jo, Malin Cronqvist berättar att det går bra för Neema. Hon har bytt jobb och arbetar nu på det svenskägda företaget Solarwave, som sysslar med vattenrening genom solkraft. Och Help to Help hoppas kunna expandera sin sponsorverksamhet genom att börja sponsra universitetsutbildningar för studenter i Kenya i slutet av året, eller i början av nästa.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.