Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivForskarutbildningen ska granskas

Forskarutbildningen ska granskas

Från och med 2016 ska UKÄ, Universitetskanslerämbetet, granska även forskarutbildningarna. Men redan i år ska UKÄ genomföra en mindre pilotstudie som ett led i att hitta bästa metoden.

Doktoranderna i Sverige står för ungefär en tredjedel av all forskning som bedrivs i Sverige. På de tekniska högskolorna står de för runt 45 procent av den utförda forskningen. Deras arbetsvillkor är viktiga för Sverige, och nu ska forskarutbildningen i Sverige kvalitetssäkras.

Precis som med högskoleutbildningarna är det UKÄ som ska granska forskarutbildningarnas kvalitet. Värderingen ska göras av en extern bedömargrupp bestående av andra forskare, doktorandrepresentanter arbetslivsrepresentanter från facket och näringslivet.

Bedömarna ska främst titta på tre saker: hur bra doktoranderna uppfyller de uppsatta målen, forskargruppernas omfattning och kvalitet samt deras interna kvalitetsarbete. Underlaget för utvärderingen ska bestå av självvärderingar, allmänna och individuella studieplaner samt intervjuer.

Karin Åmossa
Karin Åmossa, chefsutredare för SULF

Karin Åmossa är chefsutredare för SULF och har som medlem i en referensgrupp tagit del av arbetet med att utveckla en granskningsmetod. Det viktigaste med ett granskningssystem är att det faktiskt gagnar doktoranderna själva, säger hon.

– Det handlar om deras forskningsmiljö och deras förutsättningar at göra ett bra jobb, säger hon.

Hon nämner några viktiga kriterier för att bedöma forskningsmiljön för en doktorand. Den ska vara tillräckligt stor, tillräckligt kvalificerad och ge bra kontakter med övriga forskarvärlden eftersom forskning i dag aldrig bedrivs isolerat.

– Det är väldigt viktigt med relationen till handledaren, säger hon. En doktorand befinner sig i en stark beroendeställning och om de till exempel inte har ett bra anonymitetsskydd, riskerar man att få överdrivet positiva omdömen i intervjuer om deras situation. Det är ett problem man måste vara medveten om.

Läs mer

UKÄ arbetar med att ta fram en ny utvärdering av forskarutbildningar i Sverige.

Läs förslaget här:

Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå

Doktorsavhandlingarna ska däremot inte granskas, vilket är en skillnad från den tidigare granskningen av högskoleutbildningarna där examensarbeten var helt centrala. Det är resurskrävande att utvärdera doktorsavhandlingar, och dessutom är de redan granskade i och med disputationen. Men det är inte heller tänkt att alumner, det vill säga de som har disputerat på institutionen, ska intervjuas.

– Det kunde ju ha varit spännande att inkludera dem. De har inte samma beroendeställning längre och har ofta fått lite perspektiv på utbildningen, säger Karin Åmossa.

Däremot välkomnar hon att utvärderingarna inte ska ligga till grund för tilldelningen av forskningsresurser, utan att de fokuserar på kvaliteten på forskarutbildningarna.

Saco som är remissinstans ska inhämta synpunkter från de fackliga representanterna i referensgruppen och senast den 27 februari lämna ett remissvar till UKÄ.

De första omfattande granskningarna börjar hösten 2016, men först ska UKÄ i år genomföra en mindre pilotstudie, i syfte att vidareutveckla och förbättra metodiken.

– Där räknar vi med att vara med under resans gång, säger Karin Åmossa.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?