Psykologiprofessorns råd efter semestern

Kontor strand
Foto: Getty images

Vad kan man göra om det känns tungt att börja jobba igen efter semestern? Här är psykologiprofessorn Petra Lindfors råd utifrån vad forskningen säger.

1. Det är ok om det känns motigt

Man behöver inte känna att det är något konstigt om det känns tungt att börja jobba. Särskilt om man haft en längre semester så är det en stor omställning att gå upp på morgnarna och att ha mer uppstyrda dagar, säger Petra Lindfors.

Petra Lindfors
Petra Lindfors

– Att det känns motigt är en indikation på att man släppt jobbet och fokuserat på ledigheten.

Inse också att det är ett jobb att hitta tillbaka till vad du ska göra på jobbet. Har man inte gjort listor i förväg så blir det ett jobb i sig.

2. Prata med kollegorna

Att vara på arbetsplatsen och att träffa kollegorna hjälper till att komma in i jobbet.

Prata med de andra. Vad har ni gjort i sommar? Om några har jobbat: Hur har det varit? Vad hände? Har de infört några nya rutiner?

3. Fortsätt att ta vara på sommaren

Gå hem i tid från jobbet om det är möjligt. Promenera, utnyttja kvällarna och helgerna. Var utomhus, gör lättsamma saker och var med familj och vänner.

Sänk också ambitionsnivån hemma. Vad måste verkligen göras?

– Det är bra om disken tas omhand, men annat kanske du kan göra mer avkall på, eller så kan ni hjälpas åt. Det är bra att lära barnen städa.

4. Ta det lugnt med åtaganden

Har du mycket att göra i augusti – skolstart, föräldramöten eller föreningsaktiviteter?

– Välj lite. Du ska hålla in i november–december. Ibland är det tillräckligt att dyka upp på en aktivitet. Alla måste inte leda och organisera upp.

5. Planera in saker att se fram emot

Planera in någon ledighet inte alltför långt fram, kanske en långhelg eller höstlov. Då har du något att se fram emot.

6. Nya vanor

Hösten är en nystart. Kanske vill du behålla någon vana från sommaren – som att träna, cykla eller läsa mycket. Eller börja med någon vana, som att gå av en hållplats tidigare och promenera.

Petra Lindfors råd är att välja vanor som är måttfulla och möjliga att hålla fast vid. Skapa förutsättningar: Fixa cykeln om du vill cykla till jobbet, och planera så att du har tid i vardagen för det du tänkt.

Prioritera också din vana så att du inte tappar den när det blir mycket att göra.

– Och om man tappar den så är det ingen prestigeförlust. Då kan man plocka upp den igen. Kom ihåg vad det var du tyckte var roligt. Tänk: Vad gör att jag mår bra? Då blir du hållbar även privat.

7. Jobba inte hela veckor – flera veckor

För i år är det kanske för sent att ordna, men inför nästa år, se om du kan jobba kortare veckor när du kommer tillbaka. Börja alltså inte bara mitt i en vecka, utan se om det går att jobba till exempel fyra dagar veckan efter det.

8. Sprid ut semestern

Forskning har visat att oavsett hur lång semester man har så försvinner effekten efter ett tag.

– Därför är det klokt att sprida ut semestern över året, eller över sommaren. Kanske kan man jobba en dag eller en vecka mitt i semestern för att vara ledig över längre tid.

Påståendet att man behöver ha tre veckors sammanhängande semester för att koppla bort jobbet är inte tydligt belagt i forskning, säger Petra Lindfors. Hon menar att man ska försöka varva ner innan man går på semester, då får man semestereffekten snabbare.

– I den bästa av världar har man tid före semestern för att summera, vad ska ta vid efter semestern, vad kan någon annan behöva veta medan jag är borta?

9. Byta jobb?

Det är inte ovanligt att semestern får en att fundera på om det är dags att byta jobb. Ledigheten ger nya perspektiv och arbetsplatsen kan också ha förändrats – kollegor ha bytts ut eller att verksamheten förändrats på ett sätt jag inte trivs med.

– Om det är väldigt träligt efter en månad, om känslan är kvar en längre tid, då är det bra att börja fundera: Vad vill jag?

Fråga dig om det handlar om jobbet eller något annat, säger Petra Lindfors.

– Det kan vara att man har för mycket i livet: jobbar heltid, har barn och håller på med en renovering. Då blir inget kul. Men om det negativa överväger, då kanske jag ska se mig om efter något annat.

Se också Sveriges Ingenjörers tips och råd om att söka nytt jobb

Petra Lindfors pekar på att många ingenjörer har goda chanser att få ett nytt jobb.

– Om man tänkt på samma sätt i flera år, att man kanske skulle byta jobb, men inte har gjort det, då kanske man ska undersöka möjligheten att vara tjänstledig. Det ger möjlighet att testa.

Ytterligare ett förslag är att boka ett utvecklingssamtal med chefen. Ofta har man utvecklingssamtal på våren – men om du vill ompröva vad du ska jobba med, så kanske ett höstsamtal inte är en så dum idé.

Lämna en kommentar

Senaste nytt