Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenDet är bra att tänka efter före

Det är bra att tänka efter före

–En solingenjörsutbildning i Indien! Jag åker på lördag”, säger rösten i telefonen upphetsat. –Öh, svarar jag där jag ligger under täcket med avtagande feberfrossa och försöker redigera en lång amerikansk text om GMO.
— Har du läst Ingenjören någon gång, vet du hur den ser ut och vad vi skriver om? får jag fram.
— Nej men folk i branschen säger att det här borde vara något för er svarar rösten bestämt och jag förflyttas för ett ögonblick till den Monty Pytonsketch där en fruktansvärt jobbig bokköpare till svar på John Cleeses desperata fråga om han inte ska pröva att göra sitt ärende hos WH Smith istället får svaret ”They sent me here”.

Nåväl jag får den bestämda frilansaren att förstå att jag inte köper någonting som inte har en bättre beskrivning än solingenjörsutbildning i Indien och inte gärna av någon som inte vet vilket forum hen säljer till. När jag har lagt på tänker jag på min egen tid som frilansare och hur svårt det är att sälja och att just det här går igen i så mycket av det vi sysslar med vare sig vi är ingenjörer, journalister eller någonting annat. Vad är det vi säljer, till vem och varför?

Nyligen besökte jag en workshop där deltagarna skulle försöka formulera grundpelarna i en verksamhet. Det var inga problem med det, det fanns en handfull områden som allt kretsade runt. Men när de satt där kom de på att de trots att det här var långt in i ett arbete för att kvalitetssäkra verksamheten och utveckla den, inte hade formulerat vad som var det centrala. Alltså själva affärsidén kort formulerad så att alla kunde förstå vad det handlade om. Det som skulle få den tilltänkta kunden att förstå. Den fanns inte.

Det kan låta självklart men det är det inte. Tvärtom är det otroligt svårt för det kräver att vi sätter oss in i vem motspelaren är, kunden. Vilka behov har den personen av det här som jag har och som jag så gärna vill jobba med? En hel del forskning kommer fram till resultat blir mycket uppmärksammade men som det tar lång tid innan någon förstår vad de kan användas till. Aluminium är ett sådant exempel, grafen ett annat. Stora upptäckter men till vad. Ja för aluminium vet vi i dag men det tog lång tid. Som innovatör, entreprenör eller frilansare kan du inte kosta på dig att det tar decennier. Du måste veta vem som är kunden och varför på ett tidigt stadium. Det är det där svåra med att tänka efter före, att allt det arbete vi lägger ner på grundförutsättningarna för arbetet/innovationen gör resten av resan mycket enklare. I bästa fall är det också där man ser om en bra idé verkligen är en bra idé. För som Håkan Lans brukar säga – en bra idé som inte blev nåt är nog ingen bra idé.

jennybyline

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.