Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöMiljöFossilfrittmål i Danmark får kritik

Fossilfrittmål i Danmark får kritik

År 2050 är den magiska gräns då Danmark ska bli fossilfritt, åtminstone på pappret. Målet kritiseras dock av en tankesmedja, som satt en egen prislapp på omställningen: 100 miljarder danska kronor per år.

Det är den liberala tankesmedjan Cepos som har beräknat de samhällsekonomiska kostnaderna till 100 miljarder danska kronor per år om målet om ett fossilfritt Danmark ska bli verklighet 2050, berättar danska Ingeniøren.

Tankesmedjan har tittat på sådant som priset på fossila bränslen, priset på förnybar energi, växelkurser och energiskatter när den har gjort sina beräkningar.

Målet riskerar att bli både dyrt och sakna effekt på klimatet, menar Cepos analyschef Otto Brøns-Petersen. Samtidig uppger han att det inte går att utesluta, åtminstone hypotetiskt sett, att det kan komma teknologiska genombrott inom förnybar energi och att en övergång kan visa sig bli mer ekonomiskt fördelaktig.

Men i nuläget tror tankesmedjan ändå att summan 100 miljarder danska kronor per år inte är orealistisk för en övergång till fossiloberoende. Framsteg inom exempelvis skiffergas skulle dessutom kunna göra notan ännu högre, enligt Otto Brøns-Petersen.

Världsnaturfonden, WWF tillhör dock dem som anser att det går att fasa ut fossil energi och kärnkraft till 2050 och att en sådan energiövergång skulle bli både kostnadseffektiv och bidra till energi som alla har råd med. Den viktigaste åtgärden för att fasa ut fossil energi och kärnkraft är energieffektivisering, att sluta slösa på energi, enligt WWF.

Sverige har satt upp mål om att ha en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och att ha en ”hållbar och resurseffektiv energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären” till 2050.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.