Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTecken på ekonomisk ljusning

Tecken på ekonomisk ljusning

Är vi på väg mot ljusare tider? Ja, det tror åtminstone Sveriges Ingenjörers förtroendevalda enligt en ny rapport, liksom Konjunkturinstitutet.

Majoriteten av de 665 lokala representanter för Sveriges Ingenjörer som har svarat på den enkät som ligger till grund för förbundets nya konjunkturrapport uppger att ekonomin på deras företag är god eller tillfredsställande.

På frågan ”Hur tror du den ekonomiska situationen för företaget ser ut det kommande halvåret jämfört med hur det ser ut i dag?” har 95 procent av de lokala representanterna inom tjänstesektorn svarat ”bättre” eller ”oförändrat” och 92 procent inom industrin svarat samma sak.

Kemiindustriföretagen och skogsindustrin har enligt undersökningen båda haft en god utveckling. I rapporten citeras en lokalrepresentant från skogsindustrin som berättar att har skett en stor omstrukturering de senaste åren och att botten verkar ha passerats. Efterfrågan på kartong och förpackningar har ökat. En lokalrepresentant på Sweco ser också en positiv utveckling på sin marknad tack vare större infrastrukturprojekt.

De förtroendevalda som svarat på enkäten tillfrågades också om företaget de jobbar på lyckas locka ingenjörer med rätt kompetens. På denna fråga svarade 48 procent ja, 35 procent nej och 17 procent ”vet ej”. Samtidigt tycker Sveriges Ingenjörer att det är viktigt att satsa på kompetensförsörjning om de svenska företagen ska kunna konkurrera långsiktigt. Lisa Lorentzon på Scania lyfter i rapporten fram företagets kompetensplaner med mål på lång sikt som ska utveckla deras ingenjörer och skapa en attraktiv arbetsplats. På Sandvik arbetar man med en karriärmodell inom forskning och utveckling som ska möjliggöra en långsiktig karriär som forskare. Även Magnus Sundemo på Volvo Car Production lyfter i rapporten fram att en satsning på långsiktighet och ingenjörernas kompetens gör skillnad.

Sedan 2010 har 2 500 nya ingenjörsjobb skapats på Volvo Cars, berättade Magnus Sundemo under det frukostseminarium där rapporten presenterades.

– Vi var beredda på katastrof och utarmning, men under mina 35 år på Volvo har vi aldrig haft ett bättre läge, sade han.

Den risk Magnus Sundemo såg var om bilbranschen inte är tillräckligt öppen för nya influenser i samhället, till exempel satsningar på e-bilar, något han själv är väldigt såld på, berättade han.

Bland de förtroendevalda som svarade på enkäten uppgav ungefär var femte, 21 procent, att företaget där de jobbar har plan för vilket kompetensbehov som finns de kommande fem åren medan 40 procent svarar att deras företag inte har det. Totalt 39 procent svarade ”vet ej” på frågan.

Enligt Konjunkturinstitutets senaste konjunkturrapport, som kom förra veckan, ser myndigheten ”försiktigt positiva signaler” om att konjunkturen globalt håller på att förbättras. Den svenska exporten öka med 5 procent per år de kommande två åren. Även BNP väntas växa med över 3 procent per år.

Att myndigheten ser en ljusning beror bland annat på det lägre oljepriset och ECB:s ”mer resoluta penningpolitiska åtgärder sedan i höstas”. Detta, tillsammans med växande investeringsbehov och en mindre åtstramande finanspolitik framöver bidrar till en något högre tillväxt, enligt Konjunkturinstitutet.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?