Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBörsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Vad bör jag göra? Och vad bör jag inte göra? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Svensk pension består av tre delar: den statliga inkomstpensionen, eventuell tjänstepension från din arbetsgivare, samt eventuellt privat pensionssparande.

Kristina Kamp

– Den största biten består av den statliga inkomstpensionen, och den påverkas i princip inte alls av börsraset eftersom den är knuten till den allmänna löneutvecklingen i Sverige, förklarar Kristina Kamp, pensionsekonom på oberoende webbportalen Minpension.se.

Men det finns ett undantag: premiepensionen som utgör 2,5 procentenheter av den statliga inkomstpensionen.

– De här pengarna kan man själv placera i olika fonder, och de påverkas såklart av hur börsen går.

Tjänstepensionen kan också påverkas av börskursen för vissa, men inte för alla.

Kristina Kamp ger några tips att tänka på kring din premiepension och tjänstepension.

1. Paniksälj inte dina PPM-fonder

– Tittar du på PPM-fonderna över tid så har värdeutvecklingen varit i snitt sju procent per år, trots att börsen har fallit rejält vid till exempel it-kraschen eller pandemin. Det är betydligt högre snittavkastning än om pengarna hade stått på banken.

Kristina Kamp menar därför att de flesta sparare gynnas av att ha lite is i magen när det gäller att behålla sina PPM-pengar i aktiefonder.

2. Ta reda på om din tjänstepension är förmånsbestämd eller premiebestämd

Den andra delen av din pension – tjänstepensionen – placeras ofta på börsen, men det behöver inte betyda att du drabbas av några nedgångar. Det hela beror på om du har så kallad förmånsbestämd eller premiebestämd tjänstepension.

– För att veta hur du ska agera måste du först ta reda på vilken av de här två du har.

För dig med förmånsbestämd tjänstepension: luta dig tillbaka och njut av lugnet

Förmånsbestämd tjänstepension innebär att din arbetsgivare har lovat dig att du ska få en viss summa (förmån) i pension varje månad när du går i pension. Hur stor den förmånen blir baseras på hur din löneutveckling har sett ut under yrkeslivet.

– Det här rör främst de som är födda före 1979. De kan jubla nu, för deras pension kommer att vara lika hög oavsett hur mycket börsen faller, för det har deras arbetsgivare redan garanterat.

För dig med premiebestämd tjänstepension: försök ha is i magen

Premiebestämd tjänstepension betyder att din arbetsgivare lovar att sätta av en viss summa (premie) varje månad som du arbetar, och den summan väljer du själv hur den ska placeras.

– Den här premien kan man antingen placera i traditionella pensionsförsäkringar som i sin tur placerar pengarna i allt från aktier till fastigheter, eller kan man själv välja att placera dem i olika fonder.

Tanken är såklart att de här pengarna ska växa till en ansenlig summa tills du går i pension, men det finns ingen garanti för hur stor den summan blir, utan det beror på hur börsen utvecklas.

– Det betyder att pensionsutbetalningarna kan både öka och minska, men på lång sikt, och pensionssparande är väldigt långsiktigt sparande, tenderar börsen att öka. Så att ha is i magen och vänta ut börsfallen brukar vara den bästa strategin.

3. Ung eller snart pensionär?

En nedgång på börsen påverkar oss olika beroende på hur många år till vi kommer att arbeta. Kristina Kamp ger några råd till yngre och äldre.

Du som är yngre än 55 

I princip alla som är födda efter 1980 har premiebestämda pensioner som just nu tenderar att minska i värde.

– Men den här gruppen har också väldigt långt kvar till pensionen, så det hinner ändra sig många gånger innan de ska få sina utbetalningar. Är man under 40 år, till och med under 55 år, då kanske man bara ska försöka blunda för hur börsen går på kort sikt och tänka på att det här är väldigt långsiktigt sparande.

Du som närmar dig pensionen eller redan är pensionär 

De som närmar sig pensionen just nu har med allra största sannolikhet en förmånsbestämd pension och har därmed väldigt lite att förlora på börsraset. Om man ändå funderar på hur man bör agera rekommenderar Kristina Kamp att stresstesta sin ekonomi.

Tjänstepensionen utvecklas även när du är pensionär

Många lever idag närmare 20, till och med 30 år efter pensioneringen. Under den tiden kommer en stor del av din tjänstepension att vara placerad i fonder och fortsätta ge avkastning.

Eftersom det är en lång tid kan med andra ord även du som redan är pensionär tjäna på att ha din tjänstepension placerad i en viss mängd aktiefonder snarare än bara i räntefonder.

– Gör en pensionsprognos på minpension.se och se vad som händer med dina kommande utbetalningar om börsen faller en viss procent. Klarar du dig på den summan som finns kvar, då finns egentligen ingen anledning att agera.

Tjänstepensionen kan du själv välja om du vill ta ut under de fem första åren efter pensionen, eller om du vill att den ska betalas ut under resten av ditt liv.

– Tar du ut den på bara fem år blir du mer påverkad av börsfall, så om du har tänkt göra det och snart ska gå i pension finns det anledning att fundera lite extra på om det är värt det nu när börsen har fallit så mycket. Gå in på minpension.se och laborera lite med siffrorna och se vad du tjänar mest på.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.