Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBörsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Vad bör jag göra? Och vad bör jag inte göra? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Svensk pension består av tre delar: den statliga inkomstpensionen, eventuell tjänstepension från din arbetsgivare, samt eventuellt privat pensionssparande.

Kristina Kamp

– Den största biten består av den statliga inkomstpensionen, och den påverkas i princip inte alls av börsraset eftersom den är knuten till den allmänna löneutvecklingen i Sverige, förklarar Kristina Kamp, pensionsekonom på oberoende webbportalen Minpension.se.

Men det finns ett undantag: premiepensionen som utgör 2,5 procentenheter av den statliga inkomstpensionen.

– De här pengarna kan man själv placera i olika fonder, och de påverkas såklart av hur börsen går.

Tjänstepensionen kan också påverkas av börskursen för vissa, men inte för alla.

Kristina Kamp ger några tips att tänka på kring din premiepension och tjänstepension.

1. Paniksälj inte dina PPM-fonder

– Tittar du på PPM-fonderna över tid så har värdeutvecklingen varit i snitt sju procent per år, trots att börsen har fallit rejält vid till exempel it-kraschen eller pandemin. Det är betydligt högre snittavkastning än om pengarna hade stått på banken.

Kristina Kamp menar därför att de flesta sparare gynnas av att ha lite is i magen när det gäller att behålla sina PPM-pengar i aktiefonder.

2. Ta reda på om din tjänstepension är förmånsbestämd eller premiebestämd

Den andra delen av din pension – tjänstepensionen – placeras ofta på börsen, men det behöver inte betyda att du drabbas av några nedgångar. Det hela beror på om du har så kallad förmånsbestämd eller premiebestämd tjänstepension.

– För att veta hur du ska agera måste du först ta reda på vilken av de här två du har.

För dig med förmånsbestämd tjänstepension: luta dig tillbaka och njut av lugnet

Förmånsbestämd tjänstepension innebär att din arbetsgivare har lovat dig att du ska få en viss summa (förmån) i pension varje månad när du går i pension. Hur stor den förmånen blir baseras på hur din löneutveckling har sett ut under yrkeslivet.

– Det här rör främst de som är födda före 1979. De kan jubla nu, för deras pension kommer att vara lika hög oavsett hur mycket börsen faller, för det har deras arbetsgivare redan garanterat.

För dig med premiebestämd tjänstepension: försök ha is i magen

Premiebestämd tjänstepension betyder att din arbetsgivare lovar att sätta av en viss summa (premie) varje månad som du arbetar, och den summan väljer du själv hur den ska placeras.

– Den här premien kan man antingen placera i traditionella pensionsförsäkringar som i sin tur placerar pengarna i allt från aktier till fastigheter, eller kan man själv välja att placera dem i olika fonder.

Tanken är såklart att de här pengarna ska växa till en ansenlig summa tills du går i pension, men det finns ingen garanti för hur stor den summan blir, utan det beror på hur börsen utvecklas.

– Det betyder att pensionsutbetalningarna kan både öka och minska, men på lång sikt, och pensionssparande är väldigt långsiktigt sparande, tenderar börsen att öka. Så att ha is i magen och vänta ut börsfallen brukar vara den bästa strategin.

3. Ung eller snart pensionär?

En nedgång på börsen påverkar oss olika beroende på hur många år till vi kommer att arbeta. Kristina Kamp ger några råd till yngre och äldre.

Du som är yngre än 55 

I princip alla som är födda efter 1980 har premiebestämda pensioner som just nu tenderar att minska i värde.

– Men den här gruppen har också väldigt långt kvar till pensionen, så det hinner ändra sig många gånger innan de ska få sina utbetalningar. Är man under 40 år, till och med under 55 år, då kanske man bara ska försöka blunda för hur börsen går på kort sikt och tänka på att det här är väldigt långsiktigt sparande.

Du som närmar dig pensionen eller redan är pensionär 

De som närmar sig pensionen just nu har med allra största sannolikhet en förmånsbestämd pension och har därmed väldigt lite att förlora på börsraset. Om man ändå funderar på hur man bör agera rekommenderar Kristina Kamp att stresstesta sin ekonomi.

Tjänstepensionen utvecklas även när du är pensionär

Många lever idag närmare 20, till och med 30 år efter pensioneringen. Under den tiden kommer en stor del av din tjänstepension att vara placerad i fonder och fortsätta ge avkastning.

Eftersom det är en lång tid kan med andra ord även du som redan är pensionär tjäna på att ha din tjänstepension placerad i en viss mängd aktiefonder snarare än bara i räntefonder.

– Gör en pensionsprognos på minpension.se och se vad som händer med dina kommande utbetalningar om börsen faller en viss procent. Klarar du dig på den summan som finns kvar, då finns egentligen ingen anledning att agera.

Tjänstepensionen kan du själv välja om du vill ta ut under de fem första åren efter pensionen, eller om du vill att den ska betalas ut under resten av ditt liv.

– Tar du ut den på bara fem år blir du mer påverkad av börsfall, så om du har tänkt göra det och snart ska gå i pension finns det anledning att fundera lite extra på om det är värt det nu när börsen har fallit så mycket. Gå in på minpension.se och laborera lite med siffrorna och se vad du tjänar mest på.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Så jobbar du effektivare – bästa apparna för ”att göra-listor”

0
I det hybrida arbetslivet är det viktigt att få struktur för att hålla effektiviteten uppe. En kalender kopplad till en ”att göra-lista” är som en bibel, säger effektivitetsexperten Jan Winstedt.
Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS

Så mycket tjänar it-cheferna

0
Det är stora variationer mellan it-chefernas löner visar årets lönelista från CIO Sweden. Från 740 000 i månaden på förstaplatsen, till 160 000 på plats 30.

Stora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

0
Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens.

Vissa orosmoln på arbetsmarknaden för ingenjörer 2023

0
Av 16 stora ingenjörsarbetsgivare svarar 13 att de planerar att rekrytera lika många eller fler ingenjörer i år jämfört med förra året. Men Volvo AB kommer bara anställa hälften så många som 2022.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...