Allt fler människor sjukskriver sig på grund av stress och utmattning. De senaste åren har ökningen varit avsevärd. För att komma tillbaka till arbetet krävs konkreta förändringar i arbetsmiljön – och ofta även i hemmamiljön.
Allt fler människor sjukskriver sig på grund av stress och utmattning. De senaste åren har ökningen varit avsevärd. För att komma tillbaka till arbetet krävs konkreta förändringar i arbetsmiljön – och ofta även i hemmamiljön.
En av de första som visade att diagnosen utmattningssyndrom, ofta kallad utbrändhet, ger tydliga hjärnskador var Agneta Sandström, forskare och psykolog vid Östersunds rehabiliteringscentrum i Remonthagen. Det skriver Jämtlands-nytt i en intervju med forskaren.
Redan för fem år sedan visade hon via tre studier i sin doktorsavhandling att de som lider av utbrändhet också har konkreta funktionsnedsättningar i hjärnan. I den första såg hon att de har en försämrad förmåga att planera, en konkret funktionsnedsättning. Den andra studien visade att utbrända generellt uppvisade ett avvikande mönster i sin kortisolutsöndring i hjärnan. Den tredje studien visade också att de lätt blev distraherade.
I undersökningarna har de undersökta personerna med utmattningssyndrom klarat sig bra i vanliga intelligenstester, till exempel ord- och minnestester. Det blev svårare när de behövde koppla in även högra hjärnhalvan, det vill säga vid tillfällen när det krävdes mer planering, uthållighet och fokus. Att köra bil gick bra, men att planera och ordna en middag för vännerna var betydligt svårare.
Enligt Agneta Sandström kräver utmattningssyndrom en lång rehabiliteringstid. Lyckopiller fungerar inte så bra. I stället krävs konkreta förändringar i arbetsmiljön. Den anställda måste få väl avgränsade arbetsuppgifter. Patienten behöver känna trygghet och ha kontroll över situationen. Öppna kontorslandskap bör undvikas.
Men det räcker inte med att ändra arbetsmiljön. För att återfå hälsan behövs fysisk träning och dagsljus genom vistelse utomhus i naturen. Dessutom finns enligt Agneta Sandström ett problem med hur vi betraktar ledig tid i dag. Vi sköter våra familjer som om de vore företag. Allting ska vara effektivt och dagarna ska fyllas med förment meningsfyllda aktiviteter som till exempel träning och resor.
– Vi sköter ju våra familjer som vi sköter företag, det ska vara effektivt, man ska fylla dagen med viktiga saker, säger Agneta Sandström till Jämtlandsnytt.
Enligt Agneta Sandström är problemet med utbrändhet inte bara de enskilda individernas. Vi borde fråga oss hur samhället ska se ut för att människor ska orka jobba tills de är 65 år. Agneta Sandström hävdar att vi behöver lära oss att slappna av. Vi behöver mer tid för att bara sitta och prata och ibland – förbjudna tanke – sitta och göra just ingenting.
Sture Henckel