Ris och ros till vårbudgeten

Den planerade utbyggnaden av högskoleplatser i vårändringsbudgeten ifrågasätts av Saco, men organisationen välkomnar förslaget om att höja taket i a-kassan.

Den planerade utbyggnaden av högskoleplatser i vårändringsbudgeten ifrågasätts av Saco, men organisationen välkomnar förslaget om att höja taket i a-kassan.

– Kvalitet måste alltid gå före kvalitet i högskolan, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande om regeringens förslag att bygga ut antalet utbildningsplatser med 6 500 platser totalt på Komvux, folkhögskola, högskolor och universitet.

På området utbildning har regeringen meddelat att man vill minska barngrupperna och öka personalen i lågstadiet. Sacos farhåga är att minskade klasstorlekar kan spä på bristen på behöriga lärare och sänka kvaliteten i skolan.

Något Saco välkomnar är att regeringen vill höja taket i a-kassan, men organisationen är kritisk till att regeringen inte gör en samlad skatteöversyn och sänker skatten på arbete.

Saco Studentråd saknar studentperspektivet i vårändringsbudgeten och specifikt på arbetsmiljöområdet, där det görs andra satsningar.

– Det är frustrerande att studenterna återigen glöms bort, trots att många tar med sig ohälsan från studietiden in i arbetslivet, säger Kristin Öster ordförande i Saco studentråd i ett pressmeddelande.

Rådet anser att tidiga insatser behövs om man ska komma åt problemen med ökande sjukskrivningar.

Några av förslagen i vårändringsbudgeten:

  • Höjt a-kassetak. De som tjänar mer än 18 700 kronor i månaden innan de blev arbetslösa och uppfyller kraven för att få a-kassa får ut 80 procent av sin inkomst under de 100 första ersättningsdagarna. Taket för den 100 första dagarna höjs till 25 000 kronor i månaden. Fram till dag 100 blir den högsta dagpenningen 910 kronor.
  • Satsning på arbetsmiljö. I vårbudgeten höjer regeringen anslagen till arbetsmiljöarbete med 35 miljoner kronor från första juli till året ut. Läs här.
  • Företagshälsovården kan få 10 miljoner kronor till från och med nästa år.
  • Traineejobb och utbildningskontrakt för unga ska minska ungdomsarbetslösheten och underlätta generationsväxlingen inom välfärden. Traineejobben består i en anställning på 50 procent och en yrkesutbildning på 50 procent. Inom välfärdssektorn uppgår lönesubventionen till cirka 85 procent och för yrken där det råder brist på övriga arbetsmarknaden ska subventionen ligga på cirka 50 procent.
  • Satsningar för att förbättra nyanländas etablering. Bland annat vill regeringen skjuta till 30 miljoner kronor till verksamheter utan vinstsyfte som exempelvis stödjer språkinlärning, mentorskap och erbjuder sociala aktiviteter. Läs mer om detta på regeringens hemsida här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 54 facktoppar

Så mycket tjänar 54 facktoppar

Med en taxerad inkomst på 141 950 kronor per månad hamnar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, på plats tio i Arbetsvärldens rankning över facktopparnas inkomster.
Fler artiklar