Inte bara arbetsinsatserna utan också hälsan kan påverkas av hur anställda upplever att de behandlas på jobbet, enligt en ny avhandling.Inte bara arbetsinsatserna utan också hälsan kan påverkas av hur anställda upplever att de behandlas på jobbet, enligt en ny avhandling.
Den som upplever sig orättvist behandlad på sin arbetsplats kan ha svårt att släppa tankar på jobbet, känna oro och grubbla. En konsekvens av detta kan enligt Constanze Eib på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet bli att kroppen får svårare att återhämta sig, vilket i sin tur ökar risken för försämrad hälsa och att utveckla sjukdomar.
Constanze Eib, som skrivit en avhandling om detta, menar att upplevelsen av att behandlas rättvist påverkar hälsan för både anställda och chefer.
– Att uppleva organisationen och chefen som rättvis är mycket viktigt för anställda. Samtidigt är det inte alltid lätt att behandla alla anställda på samma sätt, och för en chef kan det kosta mycket energi att göra det. Nästa steg inom det här forskningsområdet är att utveckla handelsstrategier för anställda så att orättviseupplevelser blir mindre ohälsosamma, samt interventioner för att göra det enklare för chefer att bete sig på ett rättvist sätt, säger Constanze Eib i ett pressmeddelande.
Constanze Eibs avhandling bygger på en enkätstudie på ett konstulföretag. Studien visar också att vissa människor är mer grubblare än andra och ältar jobbet i högre grad samt att chefer som är övertygade om sitt ansvar att bete sig rättvist mot sina anställda också beter sig mer rättvist.
Tidigare forskning har bland annat visat att anställda som upplever att de blir orättvist behandlade arbetar mindre och kommer senare till jobbet.
Läs mer om avhandlingen här.
Ania Obminska