Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtBehövs ingenjörer i bolagsstyrelser?

Behövs ingenjörer i bolagsstyrelser?

Det sitter fler ekonomer än ingenjörer i de tekniktunga företagens bolagsstyrelser. En del menar att den tekniska kompetensen kan bli lidande på grund av detta. Men är det verkligen ett problem? Ingenjören Roger Svensson, som jobbar på Ericsson och är med i företagets bolagsstyrelse, tycker inte det.

Ericssons bolagsstyrelse består av 17 personer varav 5 är ingenjörer och Roger Svensson är en av dem. Han sitter i styrelsen som arbetstagarrepresentantsuppleant och är alltså vald genom facket.

Roger Svensson. Foto: Ericsson.
Roger Svensson. Foto: Ericsson.

– Vi förväntas företräda samtliga arbetstagare i Sverige men informellt kan vi framföra vad facket tycker i olika frågor till ledningen, förklarar Roger Svensson som jobbar som global process arkitekt på Ericsson.

Han tycker att det är viktigt att ingenjörer sitter med i bolagsstyrelser och menar att de tillför en annan kompetens än exempelvis ekonomerna.

– Ingenjörer har lite mer is i magen för produktsegmentet och de inser att utvecklingen tar tid. Och innovation och utveckling måste få ta sin tid. För att få ett innovativt ingenjörsklimat så måste man ha haft perioder när tekniken inte har funkat. Det går inte att ha någon som skriker ” Gör något bra”, utan förståelsen att det kan ta tid är viktig, säger Roger Svensson.

Han ser det inte som ett problem att det finns fler ekonomer än ingenjörer i styrelsen och han upplever att han blir lyssnad på.

– Det är framförallt två kategorier av frågor som vi får besvara: driftsutveckling och tekniska diskussioner, och ja, vi har gehör, säger Roger Svensson.

Han tror att en orsak till varför det är fler ekonomer än ingenjörer i styrelserna beror på hur ägarstrukturerna ser ut då man rekryterar utifrån sin egen sfär för att få kontroll.

– Hade till exempel Jacob Wallenberg varit ingenjör hade det funnits betydligt fler ingenjörer i styrelsen, det har att göra med hur ägarbolagen ser ut.

Ett sätt att få in fler ingenjörer i styrelserna skulle kunna vara att lägga in mer ekonomi i ingenjörsutbildningen, tror Roger Svensson.

Ingenjörer i Styrelser

Ingenjören har tittat på några tekniktunga svenska företags styrelser och kan konstatera att även där är ekonomerna fler än ingenjörerna.
Sandvik: 5 ingenjörer av 12 styrelsemedlemmar.
LKAB: 4 ingenjörer av 13 styrelsemedlemmar.
ABB: 3 ingenjörer av 8 styrelsemedlemmar.
Volvo Group: 3 ingenjörer av 9 styrelsemedlemmar.

– Kunskaper i ekonomi behövs för att avancera i företagen, säger han. Ett annat sätt är att få in fler ingenjörer på ledande positioner, att de blir aktiva och synliga och på den vägen sen kan bli aktuella för styrelseuppdrag.

Enligt rapporten Lika barn leka bäst. En kartläggning över homogeniteten
i svenska börsbolagsstyrelser gjord av Stiftelsen AllBright dominerar ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm de svenska börsbolagens styrelser.

Den absolut vanligaste utbildningsinriktningen är ekonomi, vilket 52 procent av ledamöterna har studerat. Näst vanligast är att man är ingenjör. Tillsammans är det de två inriktningarna som det är vanligast att ha dubbelexamen i och totalt står de för nästan tre fjärdedelar av ledamöterna. Läs rapporten här.

Läsarfråga: Tycker ni att fler ingenjörer borde ha plats i bolagsstyrelserna, och i så fall varför?

Anna Eriksson

4 KOMMENTARER

  1. Läste i veckan att VW ett av världens största bilföretag har som regel att både VD och Styrelseordförande skall vara ingenjörer. Det tycker jag är ett tydligt ställningstagande i frågan. Rätt kompetens på rätt plats. Sen är mångfald bra, skall vara en blandning av kompetenser men flest ingenjörer i tunga teknikbolag anser jag.

  2. Jag tycker att det verkar vettigt att ett företag som tillverkar högteknologiska produkter styrs till majoriteten av ingenjörer så att de förstår sin verksamhet. Undrar om banker ens funderar över att ha VD:ar och styrelseledamöter som inte behärskar ekonomi? Eller advokatbyråer som styrs av personer som inte är jurister?

  3. Det som (tyvärr) definierar vad som utgör ett väl utfört arbete för de flesta ekonomer är att leverera en bra vinst till varje pris, det är inte förenligt med kvalitet och långsiktighet, vilket torde vara ledord för ett väl utfört arbete för en ingenjör värd namnet.

    Världen hade nog överlag sett bra mycket bättre ut med mindre kortsiktigt och ansvarslöst ledarskap.

  4. Det behövs fler ingenjörer för att få innovation tänk. Ekonomers intresse är att dra ner kostnader, vilket vi ser väldigt tydligt i Ericsson och innovationen blir lidande. Man dopar sig till ett resultat, eftersom man växer inte utan försöker dra ner kostnader. Carl-Henrik Svanberg sa nyligen i samband när man avlöste Volvos VD att man når inte innovation enbart med kostnadsbesparingar. När ska Ericsson sparka Hans Vestberg och vända på kulturen och ta tillbaka sin innovation.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.