Sverige halkar efter i FoU

En innovationspremie för lärosäten som är duktiga på att samarbeta med näringslivet och ett utbyggt stipendiesystem för utomeuropeiska studenter, var förslag som lyftes fram på Svenskt Näringslivs seminarium om företagens forskning och utveckling (FoU) i Sverige.En innovationspremie för lärosäten som är duktiga på att samarbeta med näringslivet och ett utbyggt stipendiesystem för utomeuropeiska studenter, var förslag som lyftes fram på Svenskt Näringslivs seminarium om företagens forskning och utveckling (FoU) i Sverige.

”Är Sveriges storhetstid över” var rubriken på seminariet som hade sin utgångspunkt i den nya rapporten Kunskapsekonomi på sluttande plan? En undersökning av företagens FoU i Sverige. Rapporten är gjord av Emil Görnerup, expert på forsknings- och utbildningsfrågor på Svenskt Näringsliv.

I rapporten beskrivs hur näringslivets FoU-investeringar i Sverige har sjunkit med nästan en procent av BNP över en tio årsperiod, vilket motsvarar 35 miljarder kronor. Samtidigt ökar de globala investeringarna i forskning och utveckling kraftigt. Emil Görnerup undersöker varför FoU-investeringarna i Sverige har utvecklats så svagt, vad det riskerar att få för konsekvenser och vilka reformer som är nödvändiga för att vända utvecklingen.

Orsaken till den svaga utvecklingen menar han beror bland annat på minskade FoU-investeringar från ett fåtal storföretag och brist på växande FoU-intensiva företag och nyinvesteringar från utländska företag i Sverige.

Emil Görnerup. Foto: Svenskt Näringsliv.

Emil Görnerup. Foto: Svenskt Näringsliv.

– På sikt kan detta drabba Sveriges välståndsutveckling då Sveriges framtid som kunskapsnation är kopplat till vår förmåga att attrahera utländska FoU-investeringar, säger Emil Görnerup.

Betydelsen av kompetensförsörjning betonas också starkt i hans presentation av rapporten och vikten av bättre samverkan mellan akademin och näringslivet. Här finns en hel del att göra, menar rapportförfattaren. Här nämns bristen på näringslivserfarenhet hos många seniora forskare som en försvårande möjlighet till intresse för samarbete.

Ett sätt att underlätta samarbete mellan universitet och näringsliv, menar Görnerup, är att införa en innovationspremie som tilldelas lärosäten som är framgångsrika i att samverka med näringslivet. Det behövs också en långsiktig politik på forskningsområdet.

Medverkade på seminariet gjorde också politikerna Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S) och Annie Lööf, partiledare centern (tidigare näringsminister).

Helene Hellmark Knutsson säger sig vara nöjd med förra regeringens arbete inom FoU men betonar att man nu måste öka nyinvesteringarna inom FoU och stärka kopplingarna till utländska företag för att Sverige inte ska halka efter ännu mer. Hon belyser också samverkan mellan akademin och näringslivet som oerhört viktig och menar att införandet av avgifter för utomeuropeiska studenter har gjort att internationaliseringen har gått tillbaka.

– Den internationella miljön har minskat i och med att vi får färre internationella studenter och införandet av studieavgifter har spätt på den utvecklingen, säger hon.

Centerns ledare Annie Lööf håller inte med om detta men menar att det behövs ett utbyggt stipendiesystem till utländska studenter i fall avgifterna ska finnas kvar.

Med på seminariet var även Investors ordförande Jacob Wallenberg och han menar att för att locka utländska företag till Sverige måste vi också ha ett individklimat som gör det attraktivt att leva, forska och utbilda sig här.

Ta del av hela rapporten här.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar