Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSverige halkar efter i FoU

Sverige halkar efter i FoU

En innovationspremie för lärosäten som är duktiga på att samarbeta med näringslivet och ett utbyggt stipendiesystem för utomeuropeiska studenter, var förslag som lyftes fram på Svenskt Näringslivs seminarium om företagens forskning och utveckling (FoU) i Sverige.

”Är Sveriges storhetstid över” var rubriken på seminariet som hade sin utgångspunkt i den nya rapporten Kunskapsekonomi på sluttande plan? En undersökning av företagens FoU i Sverige. Rapporten är gjord av Emil Görnerup, expert på forsknings- och utbildningsfrågor på Svenskt Näringsliv.

I rapporten beskrivs hur näringslivets FoU-investeringar i Sverige har sjunkit med nästan en procent av BNP över en tio årsperiod, vilket motsvarar 35 miljarder kronor. Samtidigt ökar de globala investeringarna i forskning och utveckling kraftigt. Emil Görnerup undersöker varför FoU-investeringarna i Sverige har utvecklats så svagt, vad det riskerar att få för konsekvenser och vilka reformer som är nödvändiga för att vända utvecklingen.

Orsaken till den svaga utvecklingen menar han beror bland annat på minskade FoU-investeringar från ett fåtal storföretag och brist på växande FoU-intensiva företag och nyinvesteringar från utländska företag i Sverige.

Emil Görnerup. Foto: Svenskt Näringsliv.
Emil Görnerup. Foto: Svenskt Näringsliv.

– På sikt kan detta drabba Sveriges välståndsutveckling då Sveriges framtid som kunskapsnation är kopplat till vår förmåga att attrahera utländska FoU-investeringar, säger Emil Görnerup.

Betydelsen av kompetensförsörjning betonas också starkt i hans presentation av rapporten och vikten av bättre samverkan mellan akademin och näringslivet. Här finns en hel del att göra, menar rapportförfattaren. Här nämns bristen på näringslivserfarenhet hos många seniora forskare som en försvårande möjlighet till intresse för samarbete.

Ett sätt att underlätta samarbete mellan universitet och näringsliv, menar Görnerup, är att införa en innovationspremie som tilldelas lärosäten som är framgångsrika i att samverka med näringslivet. Det behövs också en långsiktig politik på forskningsområdet.

Medverkade på seminariet gjorde också politikerna Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S) och Annie Lööf, partiledare centern (tidigare näringsminister).

Helene Hellmark Knutsson säger sig vara nöjd med förra regeringens arbete inom FoU men betonar att man nu måste öka nyinvesteringarna inom FoU och stärka kopplingarna till utländska företag för att Sverige inte ska halka efter ännu mer. Hon belyser också samverkan mellan akademin och näringslivet som oerhört viktig och menar att införandet av avgifter för utomeuropeiska studenter har gjort att internationaliseringen har gått tillbaka.

– Den internationella miljön har minskat i och med att vi får färre internationella studenter och införandet av studieavgifter har spätt på den utvecklingen, säger hon.

Centerns ledare Annie Lööf håller inte med om detta men menar att det behövs ett utbyggt stipendiesystem till utländska studenter i fall avgifterna ska finnas kvar.

Med på seminariet var även Investors ordförande Jacob Wallenberg och han menar att för att locka utländska företag till Sverige måste vi också ha ett individklimat som gör det attraktivt att leva, forska och utbilda sig här.

Ta del av hela rapporten här.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.