Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVolvo anställer hundratals ingenjörer

Volvo anställer hundratals ingenjörer

Det tredje nattskiftet vid Torslandafabriken som drog igång förra veckan fick stor uppmärksamhet i medier. Men sedan 2010 har Volvo Cars faktiskt rekryterat fler ingenjörer än kollektivanställda.

– Sedan 2010 har Volvo Cars rekryterat över 2 000 ingenjörer och ytterligare 300–400 rekryteringar pågår nu. Detta innebär alltså en större ökning än på kollektivsidan, säger Magnus Sundemo, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Cars.

Volvo Cars har beslutat om en total investering på 75 miljarder kronor och ingenjörerna behövs för att utveckla flera nya bilmodeller och driftsätta produktionsanläggningarna.

Magnus Sundemo. Foto: Jenny Sjöberg.
Magnus Sundemo. Foto: Jenny Sjögren

– De flesta ingenjörer som rekryteras förstärker produktutvecklingen men det behövs fler ingenjörer även inom andra delar av företaget, bland annat inköp och tillverkning, säger Magnus Sundemo.

Han upplever inte att rekryteringen av ingenjörer har varit dramatiskt svår men konkurrensen om erfarna ingenjörer är tuff, särskilt inom vissa teknologiområden. Volvo Cars är dessutom inte den enda arbetsgivare inom fordonsindustrin i Göteborg som rekryterar ingenjörer. Cevt, Volvos och Geelys gemensamma forsknings- och utvecklingscenter på Lindholmen, har i dag 1 100 anställda, de flesta ingenjörer och siktar på att ha 2 000 anställda vid årsskiftet.

– Vi har rekryterat en hel del från Ericsson. Det är en ny utveckling i Sverige att fordonssidan växer starkt medan it- och telekombranschen har större problem och har tvingats till uppsägningar, säger Magnus Sundemo som tror att en förklaring till Volvo Cars framgångar är en företagsledning med en tydlig affärsidé.

– Känslan är att vi har en ägare som tror på företaget och har en tydlig idé om vad de vill göra. Framgångarna för Volvo Cars visar vad man kan åstadkomma med en stark affärsidé. Därför har vi blivit konkurrenskraftiga även på tillverkning i Sverige, trots att företaget samtidigt investerar i fabriker i Kina, säger Magnus Sundemo.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.