Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningStor tilltro till ingenjörer och teknik

Stor tilltro till ingenjörer och teknik

85 procent av allmänheten tycker att teknikutvecklingen har gjort livet bättre. Åtta av tio tror att teknik kan lösa utmaningar inom hälsa och sjukvård. Det visar en undersökning om allmänhetens syn på teknik och ingenjörer.

I undersökningen som har gjorts av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Sveriges Ingenjörer har 1 000 personer mellan 16 och 74 år svarat på frågor om hur de ser på teknik och dess betydelse för samhället. På frågan ”Har den tekniska utvecklingen de senaste 20 åren gjort livet bättre eller sämre för oss vanliga människor?” svarar 85 procent att det gjort livet bättre. Det är något fler än i tidigare undersökning som gjordes 2012. Samtidigt är det så mycket som 7 procent som svarar att det har blivit sämre, vilket också är något fler. Det har med andra ord blivit en polarisering.

Tilltron till teknikens möjligheter är generellt stor. 84 procent tror att teknik kan lösa utmaningen med energiförsörjningen och nästan lika många, 82 procent, tror att teknik kan lösa utmaningar inom hälsa och sjukvård. Förtroendet för tekniken är större än för två år sedan inom flera områden. Inom två områden har allmänheten en försämrad tilltro till ingenjörernas möjligheter 66 procent tror att ingenjörer kan bidra till ett hållbart samhälle, en försämring från 2012 då 73 ansåg att ny teknik kunde lösa framtida utmaningar med miljön.

– Det är grädjande men något överraskande att över 80 procent anser att teknik kan lösa framtida utmningar inom området hälsa- och sjukvård. Det är ju trots allt ett område som är starkt förknippat med mänsklig kontakt, säger Johan Sittefeldt, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Den klart största förändringen i jämförelse med den förra undersökningen 2012 visar sig i svaret på om Sverige ligger i framkant vad gäller forskning och utveckling av ny teknik. Där har andelen ökat från 38 procent för tre år sedan till 54 procent nu.

I enkäten har allmänheten också fått ta ställning till i vilken utsträckning man förknippar vissa egenskaper med ingenjörer. 79 procent anser att ingenjörer är noggranna, 74 procent att de är intelligenta och kreativa. Ingenjörernas svagaste egenskap är empati. Endast 24 procent anser att ingenjörer är empatiska och endast 28 procent anser att de är utåtriktade.

Det svar som Johan Sittenfeldt på Sveriges Ingenjörer tycker är mest glädjande handlar om Sveriges konkurrenkaft. 85 procent har svarat att de anser att den tekniska utvecklingen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.

–Det är en signal om att många anser att ingenjörerna har en viktig roll som entreprenörer och utvecklare av teknik som får företag att växa, som skapar jobb och bidrar till Sveriges konkurrenkraft, säger han.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.