Endast tre av trettio av de vanligaste yrkena är jämt könsfördelade. Män och kvinnor arbetar med olika saker och utsätts för olika risker. Sedan 2011 har arbetsmiljöverket granskat kvinnornas arbetsmiljö. Nu ska verket undersöka männens.
Endast tre av trettio av de vanligaste yrkena är jämt könsfördelade. Män och kvinnor arbetar med olika saker och utsätts för olika risker. Sedan 2011 har arbetsmiljöverket granskat kvinnornas arbetsmiljö. Nu ska verket undersöka männens.
Den svenska arbetsmarknaden är mycket könssegregerad. Kvinnorna dominerar stort inom service- och omsorgsarbeten, medan männen är många fler inom bygg och tillverkning. Endast tre av de trettio vanligaste yrkena har en jämn könsfördelning: läkare, kock samt universitets- och högskolelärare.
Bland ingenjörer finns det en stor övergripande mansdominans, men det skiljer en hel del mellan olika ingenjörsinriktningar. Enligt SCB är 88 procent av maskiningenjörerna och maskinteknikerna män. Bland byggnadsingenjörer och byggnadstekniker ligger männens dominans på 85 procent. Av systemerarna och programmerarna är 80 procent män, medan kvinnorna utgör 45 procent av civilingenjörer med kemiinriktning och 49 procent av lantmätarna.
dödsolyckor på jobbet
Läs här om Arbetsmiljöverket om antalet arbetsolyckor som lett till dödsfall 2012-2015.
Kvinnor och män drabbas olika av sjukskrivning. Betydligt fler kvinnor sjukskrivs. Men könen drabbas också på olika sätt. Bland kvinnor dominerar arbetsskador och arbetssjukdomar, medan olyckor och dödsfall i högre grad drabbar männen. Ingenjörer tillhör inte de mest utsatta grupperna vad gäller dödsfall, men många gånger är det en ingenjör som är arbetsplatsansvarig på till exempel byggen och i tung industri. Vanliga arbetsrelaterade problem bland både män och kvinnor är också psykiska besvär.
Enligt arbetsmiljöverket finns det en tydlig generell tendens till att ju mer könsintegrerad en arbetsplats är, desto bättre är hälsan hos medarbetarna. Samma sak gäller för jämställda arbetsplatser. De ger kreativa miljöer, god hälsa och även ökad produktivitet.
Arbetsmiljöverket har sedan 2011 studerat kvinnodominerade arbetsmiljöer. Efter tre års arbete med det anser regeringen att den samlade kunskapen om varför kvinnor skadas och blir sjuka av sina arbeten är god. Därför har Arbetsmiljöverket fått i uppdrag av regeringen att göra en genusanalys av dödsolyckor. I uppdraget ingår bland annat att ta fram metoder för hur man förebygger olycksfall med hjälp av ett genusperspektiv i arbetsmiljöarbetet.
Sture Henckel