Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEricsson i Katrineholm börjar fasa ut

Ericsson i Katrineholm börjar fasa ut

Sakta men säkert börjar Ericsson fasa ut sin verksamhet i Katrineholm. De första som får gå gör sin sista arbetsdag den sista juni.

Läs mEr

Läs våra tidigare artiklar om neddragningarna på Ericsson:

Ericsson varslar 2 200
Ingenjörerna på Ericsson är oroade

I mars meddelade Ericsson att 2 200 tjänster ska bort på sju svenska orter. I Katrineholm berörs samtliga 400 anställda, då Ericsson ska avveckla verksamheten helt efter 69 år på orten.

– Den största delen av verksamheten kommer att flytta till Polen, men andra delar flyttas till Kina och Ungern. Anställda kommer att släppas successivt efter hand som produktsegment tas över på andra håll, berättar Robert Wahlström, ordförande i akademikerföreningen på Ericsson i Katrineholm, som företräder 50 akademiker varav ungefär 40 är ingenjörer.

Den här veckan fick anställda besked om när de gör sin sista arbetsdag på Ericsson i Katrineholm. Ungefär 40 anställda kommer att göra sin sista arbetsdag den sista juni i år. Sedan fortsätter anställda att fasas ut till den sista januari 2016. En mindre grupp kommer att vara kvar till slutet på mars.

Av samtliga anställda i Katrineholm är det ungefär 70 som ska börja jobba på Ericsson i Kista. Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar lokalt går många vidare till Kista eller har andra jobb på gång, berättar Robert Wahlström.

Många tycker att det är tråkigt för orten att Ericsson lägger ner. Företaget har varit en del av Katrineholm och det är beklagligt när industrijobb försvinner, säger Robert Wahlström.

– Det här är ändå mycket av en industristad. Nu är det bara SKF som är kvar av de stora industriföretagen. Det är lite olyckligt.

Jämfört med hur det kändes när nedläggningen meddelades i mars är framtidstron bland dem som är kvar på Ericsson ändå stor, enligt Robert Wahlström. Det beror både på paketet som erbjuds och på det stöd som Trygghetsrådet och Startkraft ger.

Anställda på Ericsson i Katrineholm omfattas av ett särskilt stödpaket, då verksamheten ska lägga ner helt på orten. Paketet, som blev klart i maj, innebär att anställda efter den sista arbetsdagen går in i ett stödprogram. Inom ramen för stödprogrammet är man anställd på Ericsson i 11 månader med bibehållen lön. De som är 55 år gamla och har minst 10 års arbetstid får lön i 18 månader. Lönen får de anställda vare sig de får ett nytt jobb under perioden eller inte.

Trygghetsrådet går in med bland annat rådgivare och utbildningsinsatser. Utöver det finns en försäkringsdel som innebär att alla kan få ytterligare nio månaders lön. Denna del kräver att man har en handlingsplan och jobbar aktivt med att söka jobb eller studerar. Den som väljer att studera efter sista arbetsdagen i Katrineholm kan alltså göra det i 20 månader med stöd.

– Om en anställd under perioden på nio månader får ett jobb med lägre lön än den man hade på Ericsson, då fyller Ericsson ut lönen. Det ska vara en trygghet, berättar Robert Wahlström.

Jämfört med de paket som finns på de sex andra orter där Ericsson drar ner är paketet generöst, tycker Robert Wahlström. Därför blev många anställda i Katrineholm också positivt överraskade när paketet presenterades. Det var många anställda som sade att nu vill de komma i gång med att arbeta med sin framtid och såg möjligheter, berättar Robert Wahlström. Och vad ska han själv göra efter att ha gjort sin sista arbetsdag på Ericsson i Katrineholm?

– Jag är inte orolig. Jag har lite olika idéer, men inget konkret. De fackliga ordförandena i klubbarna lokalt kommer att ingå i en omställningsgrupp som sitter till sista juni nästa år. Sedan börjar mina 18 månader.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?