Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknad815 sägs upp från Ericsson i Kista

815 sägs upp från Ericsson i Kista

Ericssons huvudkontor i Kista. Pressbild
Ericssons huvudkontor i Kista. Pressbild

I onsdags, 24 juni, fick 815 Ericssonanställda i Stockholm beskedet att de har blivit uppsagda. Akademikerföreningen på Ericsson berättar att förhandlingarna har varit smärtsamma. Många som förlorar jobbet har arbetat länge på företaget.

I mars meddelade Ericsson att 2 200 tjänster ska bort på sju svenska orter. Tidigare har de anställda vid Katrineholm, Linköping, Borås, och Kumla och Göteborg meddelades om vilka som förlorar sina jobb. I Katrineholm lägger företaget verksamheten ner och samtliga 400 anställda sägs upp.

I onsdags var det Stockholms och Karlskronas tur. Under förmiddagen kallades samtliga anställda i bokstavsordning in till sin chef för att få beskedet om man fanns på listan med uppsagda eller inte.

– Det har varit väldigt smärtsamma förhandlingar. I Stockholm är i princip alla som sägs upp tjänstemän och många av dem är ingenjörer. Många är äldre och har arbetat länge på Ericsson, säger Stefan Hasselgren som lett förhandlingarna för Akademikerföreningen.

Han menar att arbetsgivaren har gått för hårt på kompetenskraven. Konsekvenserna har blivit att många unga som jobbar kring ett år på företaget får stanna medan äldre har förlorar jobbet.

– En hel del äldre har suttit länge i samma roll och har varit svåra att matcha. Att kompetensutveckling är nödvändigt för att hålla sig anställningsbar är mer tydligt än någonsin. Ledningen meddelade redan när varslet lades att kompetensskifte var ett nyckelord och nu har vi sett vad de menade med det, säger Stefan Hasselgren.

I Kista varslades 1125 personer och 815 personer sägs upp. Många jobb flyttar utomlands, dels till låglöneländer i Östeuropa och Asien men jobb som försvinner i Stockholm flyttar i viss omfattning till USA. Där etablerar sig Ericsson i Boston och i Silicon Valley.

– Ledningens uppfattning är att kompetensen, bland annat inom utvecklingen av molntjänster, inte finns i Sverige. Därför bygger man upp verksamhet i Boston med närheten till MIT. Att Ericsson inte tycker att de svenska tekniska högskolorna håller måttet och utbildar ingenjörer med den kompetens som företaget behöver är en riktigt allvarlig signal. Därför är det bra att Sveriges Ingenjörer har engagerat sig i frågan och försöker göra politiker och andra beslutafattare medvetna om problemet, säger Stefan Hasselgren.

De som sägs upp på Ericsson i Stockholm erbjuds nu samma paket som vid uppsägningarna på övriga orter. Det handlar om förlängda uppsägningstider och avtalspension till dem som är födda 1957 eller tidigare. Stefan Hasselgren medger att paketen är generösa och möjligheterna för ingenjörerna att hitta nya jobb är också goda.

– För de som är äldre kommer det att ta lite längre tid men de har också ersättning under en längre tid. Trygghetsrådets statistik pekar på att upp emot 90 procent kommer att ha nya jobb som är likvärdiga eller bättre inom den tid man har på sig, säger Stefan Hasselgren.

När Ericsson summerar uppsägningarna blir det 1 700 personer som tvingas lämna bolaget och 2 100 tjänster som försvinner. Skillnaden som blir mellan tjänster och antal personer förklaras av omflyttningar av personal som görs internt.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?