Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDet här gäller vid indragen semester

Det här gäller vid indragen semester

unsplash-pixabay-semester
Vanligare att man förväntas vara tillgänglig under semstern. Foto: Unsplash/Pixabay.

I sommar har ett flertal medlemmar hört av sig till Sveriges Ingenjörers rådgivning och undrat hur man ska göra vid indragen semester. Ingenjören tog en stund med Mikael Grenefalk, biträdande förbundsjurist, som förklarar vad som gäller.

Mikael_Grenefalk_beskuren
Mikael Grenefalk. Foto: Sveriges Ingenjörer.

– I takt med att det ställs högre krav på tjänstemäns tillgänglighet suddas gränserna ut mellan semester och arbete. Det tycks bli vanligare att man förväntas ha en viss tillgänglighet under semesterledigheten. Det här gäller främst chefer, specialister och personer med en utpräglad ansvarsposition, säger Mikael Grenefalk.

Vad säger semesterlagen?

– Enligt semesterlagen har man rätt till en sammanhängande semester om minst fyra veckor under perioden juni till augusti, förutsatt att inget annat har avtalats. Det här är den så kallade industrisemestern.

– När man har semester är huvudregeln att man inte ska behöva stå till arbetsgivarens förfogande. När arbetsgivaren har beviljat semesterledigheten kan man säga att arbetsgivaren och arbetstagaren har ingått ett avtal om rätt till semesterledighet under en viss period. Det innebär att beviljande av semester – skriftlig som muntlig – är en rättshandling som är bindande för båda parter och att ingen av parterna därefter ensidigt kan ändra på avtalet.

När är det fråga om återkallande av beviljad semester?

– Det finns två typer av scenarion. Det ena är att du får din semester beviljad men inte hinner påbörja den innan den blir återkallad. Det andra scenariot kan inträffa när du redan hunnit gå på semester och exempelvis befinner dig utomlands och blir inkallad till jobbet. Om arbetsgivaren vill återkalla din beviljade semester eller beordra dig att avbryta pågående semester krävs det mycket starka skäl och du ska kompenseras på ett rimligt sätt.

Vad innebär mycket starka skäl?

– Det innebär egentligen endast när något oförutsett har inträffat, exempelvis om det rör sig om en stor fråga för företaget och då behöver akut expertis. Detta bör ha skett när semestern redan har beviljats. Dålig planering från arbetsgivarens sida ska exempelvis inte behöva gå ut över de anställda och anses alltså inte som något oförutsägbart.

Vad har man rätt att kräva som anställd?

– Får man ett besked om att man kallas in till arbetet så är det i stunden arbetsgivaren som bestämmer eftersom arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet. Vägrar man inställa sig enligt arbetsgivarens order kan det bli tal om arbetsvägran. Det man däremot har rätt till är ekonomisk kompensation för de utlägg man har, exempelvis en bokad resa som redan är betald eller behöver bokas om eller andra typer av omkostnader. En annan typ av kompensation man kan förvänta sig är att få så kallade ”plåster på såren”, en kompensation för att du fick avbryta din sammanhängande semester. Det kan exempelvis röra sig om att du får fler semesterdagar än vad du egentligen har rätt till.

Kan man försöka förhindra att den här typen av situationer inträffar?

– De flesta av dessa problem kan förebyggas genom framförhållning och planering. Viktigt att tänka på är att alltid ansöka om semester skriftligen och att se till att få ett tydligt och skriftligt besked från arbetsgivaren. Har du vidtagit de här två åtgärderna blir det mycket lättare för dig att hävda din rätt om det uppstår diskussioner rörande huruvida arbetsgivaren gav dig ett preliminärt besked om semesterledighet eller om semestern definitivt har beviljats

Vad bör man tänka på vid återkallande av beviljad semester?

– I samband med att du beordras att återgå i arbete bör du kontakta din lokala Akademikerförening eller ringa till Sveriges Ingenjörers medlemsrådgivning. Du bör också göra klart för arbetsgivaren att du kommer att återkomma med anspråk på ekonomisk kompensation. Därtill är det givet att den tid under vilken du har kallats in att jobba räknas som arbetad tid ska därför inte dras från dina semesterdagar.

Är det här mer förekommande i någon specifik bransch eller företag?

– Det man kan säga överlag är att det fortfarande är ovanligt att bli inkallad eller få semestern omlagd, men vi ser en ökad tendens att man förväntas vara tillgänglig och jag tror den tendensen går att observera över hela den akademiska arbetsmarknaden.

Sandra Forsvik

 

8 KOMMENTARER

  1. Nu var det ju ett tag sen detta publicerades men någon kanske har svar ändå.
    Det skrivs bara om vad jag har rätt till om man blir inkallad på semestern, men vad gäller vid semester som ännu inte är påbörjad?. Har jag samma rätt att kräva t.ex kompensation för en semesterresa jag bokat och betalt sedan länge och ”plåster på såren?

    • Tag kontakt med ditt fackliga ombud och berätta. Jag gjorde det på min arbetsplats och fick till svar att beviljad semester som blir indragen men som ej påbörjats ersätts med 1000 kr/dag. Blir din semester avbruten mitt i är det 2000 kr/dag.

  2. Den här artikeln är oklart skriven:
    Å ena sidan hävdas att ”man enligt semseterlagen har rätt till en sammanhängande semester om minst fyra veckor under perioden juni till augusti”, å andra sidan ”är det i stunden arbetsgivaren som bestämmer eftersom arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet. Vägrar man inställa sig enligt arbetsgivarens order kan det bli tal om arbetsvägran.”

    För mig är det oklart om jag har skyldighet att inställa mig vid en återkallad semester, om jag genom återkallandet förnekas fyra sammanhängande veckor under juni-augusti och min arbetsgivare därmed bryter mot lagen.
    Vänligen, klargör detta!

    • Svar på din fråga: Under förutsättning att semestern var överenskommen, alltså slutligt avtalad, så gäller det som står i artikeln, dvs. att återkallande är ett brott mot ett avtal om semester (och alltså ytterst ett brott mot semesterlagen). Arbetstagaren har då rätt till ekonomisk kompensation (vilket alltså ytterst kan sägas vara ett slags skadestånd som man i kan kräva om man inte kommer överens och om man då skulle behöva ta saken till domstol). Denna kompensation ska alltid täcka den faktiska ekonomiska förlust som arbetstagaren kan ha drabbats av, men kan också, särskilt i fall då arbetsgivaren saknat fog för återkallandet, avse att kompensera för kränkningen av arbetstagarens semesterrättigheter. För mer information vänligen kontakta någon av förbundets jurister.

      Vänligen,
      Sandra Forsvik, webbredaktör

  3. Är det korrekt uppfattat att semesterlagen säger att man har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under Juni-augusti? en kollegas arbetsgivare hävdade att det enbart står 3 veckors sammanhängande semester??!!!!

    • Svar på din fråga: Ja, semesterledigheten ska vara sammanhängande om inte annat avtalats genom enskilt avtal eller kollektivavtal. Ordet ”sammanhängande” finns visserligen inte utskrivet i lagtexten, men ordet ”ledighetsperiod” i 12 § semesterlagen ska tolkas som att perioden ska vara sammanhängande.

      Vänligen,
      Sandra Forsvik, webbredaktör

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?